Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg voor ernstig beperkten op orde

Redacteur Zorgvisie
De zorg voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is goed, maar kan op sommige punten nog worden verbeterd. Die conclusie trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van bezoeken aan acht gehandicaptenzorginstellingen.
Handicap_Fotolia_56632364_450.jpg
Foto: Fotolia

Bij de bezoeken gebruikte de IGZ een speciale observatiemethode die kan worden ingezet bij mensen die zelf niet kunnen aangeven hoe ze de zorg ervaren. In Nederland zijn er ongeveer 10 duizend mensen met een ernstige meervoudige beperking, die het hen vaak onmogelijk maakt om zich uit te drukken. ‘Daardoor worden zij niet altijd begrepen. Als zorgverleners deze mensen niet begrijpen, leidt dat tot risico’s in de zorg. Dat maakt ze extra kwetsbaar’, schrijft de IGZ.

Belangrijk voor kwaliteit
De Inspectie deed daarom onderzoek naar de kwaliteit van zorg bij mensen met een ernstige meervoudige beperking en wat belangrijk is voor die kwaliteit. Daaruit trekt de IGZ nu de conclusie dat vooral zorg op maat belangrijk is in de sector en dat de cliënten waar mogelijk eigen regie moeten krijgen, of in elk geval de hulp om dat mogelijk te maken. Zorginstellingen moeten daarbij ook een duidelijke visie hebben op de zorg en daar naar werken. ‘Mensen met een ernstige meervoudige beperking zijn hun leven lang afhankelijk van anderen. Elk moment van de dag. De kwaliteit van zorg bepaalt de kwaliteit van hun leven. Het is belangrijk dat er samenhang is tussen de kernpunten van goede zorg. Daardoor worden ze merkbaar voor de individuele cliënt. Dat kan als alle betrokkenen bij de zorg zichzelf steeds de vraag stellen: wat merkt de cliënt hiervan?’

Goede voorbeelden zorg voor ernstig beperkten
Op verschillende plekken zag de IGZ tijdens de observaties al goede voorbeelden, blijkt uit een bericht. Maar hier en daar kan de zorg nog beter. Daarom geeft de inspectie zorginstellingen en –medewerkers het advies om cliënten met een ernstige meervoudige beperking individuele aandacht te geven, als instelling een duidelijke visie op papier te zetten en bewuster om te gaan met de specifieke gezondheidsrisico’s van de doelgroep.  

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.