Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg wil nog meer geld voor verpleeghuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Er is nog meer geld nodig dan de 100 miljoen euro extra die het kabinet voor de verpleeghuizen wil uittrekken. Dat is de strekking van de reacties van brancheorganisaties.
Oudere-verpleeghuis-Fotolia_52901406_450.jpg
Foto: Fotolia

Brancheorganisatie ActiZ rekende vorige week al voor dat de uitvoering van het manifest voor een betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers 1,5 tot 2 miljard euro nodig is. Borst en Gaemers, die onder meer minimaal twee medewerkers op elke acht patiënten willen, noemden vorige week 100 miljoen euro extra ‘een aardig begin’. Ook V&VN, de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, stelt dat de 100 miljoen euro extra van het kabinet ‘een begin’ is. ‘Een volgend kabinet zal structureel meer geld moeten reserveren om verpleeghuiszorg op peil te brengen en te houden’, schrijft de V&VN op de eigen website.

NZa onderzoekt extra geld
Mogelijk krijgen verpleeghuizen  naast het bedrag van 100 miljoen euro extra nog meer geld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt hoeveel het kost om het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg uit te voeren. Dat onderzoek is waarschijnlijk in februari klaar. De kans is groot dat een besluit over nog meer extra geld door een volgend kabinet moet worden genomen, zei staatssecretaris Martin van Rijn van VWS na afloop van de ministerraad afgelopen vrijdag 13 januari.

Bezettingsnorm verpleeghuizen
Het kabinet wil echter niet wachten op het NZa-onderzoek en ging afgelopen vrijdag akkoord met het voorstel van Van Rijn voor 100 miljoen extra. Aanleiding is het nieuwe kwaliteitskader dat het Zorginstituut Nederland vorige week vrijdag definitief heeft gemaakt. In dat document is een aantal minimumnormen opgesteld waar verpleeghuizen aan moeten voldoen, onder meer op het gebied van veiligheid en de samenstelling van het bestuur en het personeel. Een van die eisen is een minimale personeelsbezetting voor verpleeghuizen. Maar dat wordt geen harde bezettingsnorm die voor elk verpleeghuis hetzelfde zal zijn, benadrukte Van Rijn. Voor verschillende soorten patiënten zijn verschillende soorten zorg en normen nodig. ‘Maar er zijn wel een aantal minimumeisen waaraan je moet voldoen.’ Zorginstellingen krijgen het extra geld echter niet zo maar. Ze moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.