Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgaanbieders Achterhoek willen thuiszorg bundelen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Vier zorgaanbieders in de Achterhoek willen hun thuiszorgonderdelen samen onderbrengen in een bv. Daarmee ontstaat een derde grote speler, naast Sensire en Buurtzorg Nederland.
Azora_thuiszorg_450.jpg
Een thuiszorgmedewerker van Azora met een cliënt. - Foto: Azora

Azora, Careaz, Marga Klompé en De Gouden Leeuw Groep zijn van oorsprong intramurale zorgaanbieders. Zo rond de eeuwwisseling zijn ze ook thuiszorg gaan aanbieden. Aanvankelijk alleen in de omgeving van de verpleeg- en verzorgingshuizen, maar allengs ook in verderaf gelegen gebieden. Inmiddels overlappen de werkgebieden van de teams. ‘Soms zijn in een regio drie teams aan de slag, waarvan de auto’s elkaar passeren’, zegt Hans Metzemaekers, bestuurder van Azora, ‘Als we die teams samenvoegen en de werkgebieden slimmer verdelen, kunnen we de reistijd halveren.’

Drie grote thuiszorgaanbieders
Efficiëncywinst is niet de enige drijfveer. De zorgaanbieders denken samen ook betere kwaliteit te kunnen leveren. Daarnaast stuurt de dominante zorgverzekeraar Menzis volgens Metzemaekers aan op contracten met grote aanbieders van thuiszorg. ‘Wij zijn alle vier afzonderlijk niet zo groot, maar samen kunnen we naast Sensire en Buurtzorg Nederland de derde speler worden in de Achterhoek. We vormen dan één aanspreekpunt voor de verzekeraar en de twee ziekenhuizen in de regio.’

 

Samen één thuiszorg-bv
De vier zorgaanbieders willen hun thuiszorgonderdelen onderbrengen in een gezamenlijke bv. Ze zullen daarbij de aandeelhouders zijn. Een naam is nog niet bekend. Samen bedienen de aanbieders 1300 cliënten. De omzet zal uitkomen op 18 á 19 miljoen euro. Ter vergelijking, Sensire heeft een omzet van circa 80 miljoen euro. Er zullen zo’n 600 medewerkers zijn. De nieuwe thuiszorgaanbieder zal vooral wijkverpleging aanbieden en een klein beetje Wmo.

 

Banen behouden
De zorgaanbieders streven ernaar om de interne besluitvorming in september af te ronden. Daarna gaan ze goedkeuring aanvragen bij de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt. Het is nog niet duidelijk of werknemers door de fusie hun baan kwijtraken. Het uitgangspunt is ‘zo veel mogelijk werk behouden’, schrijven de bestuurders in een brief aan hun medewerkers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.