Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgaanbieders bereid om te investeren in groen

Zorgaanbieders zijn bereid om als private partij te investeren in natuur. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal Groenfonds.
Zorgaanbieders bereid om te investeren in groen
Foto: ANP Photo

Het Nationaal Groenfonds noemt in zijn rapport de omvang van de zorgmarkt (jaarlijks 87 miljard) een fors (en groeiend) economisch potentieel. De zorg biedt voor natuurbeheerders daarom nieuwe mogelijkheden om inkomsten te genereren en daarmee minder afhankelijk te worden van subsidies. Bovendien kunnen natuurbeheerders volgens het fonds nieuwe doelgroepen bereiken en zijn er kansen om natuur verder te verankeren in het thema gezondheid. Tussen ziekenhuizen en natuurbeheerders zijn momenteel weinig contacten, maar er is zeker interesse voor samenwerking, menen de onderzoekers. Er moet dan wel een aanleiding zijn of worden gecreëerd, omdat deze partijen elkaar niet vanzelf opzoeken.

Motieven

Uit gesprekken met een aantal ziekenhuizen blijkt dat zorgaanbieders ambities hebben om de groene kwaliteit van de directe omgeving te verbeteren en daar ook in willen investeren. De motieven van ziekenhuizen om ‘groeninclusief’ te bouwen zijn niet primair ingegeven vanuit het concept ‘healing environment’, maar zijn uiteenlopend van aard. Genoemde argumenten zijn de mogelijkheid van een wandelrondje in het groen voor patiënten, bezoekers en/of medewerkers en een betere landschappelijke inpassing. De ambitie om duurzaam te bouwen maakt ook deel uit van de opkomst van ‘groen bouwen’ in de zorg. Een ander motief voor ‘groen bouwen’ is het creëren van draagvlak voor de nieuwbouwplannen bij zowel gemeente als omwonenden.

 

Zorgvisie organiseert haar eerst congres over Facility Management in de Zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.