Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgautoriteit NZa geeft groen licht voor vrije prijzen

De Zorgautoriteit NZa ziet geen belemmering voor verdere uitbreiding van het b-segment voor vrije prijzen in de ziekenhuiszorg.
Zorgautoriteit NZa geeft groen licht voor vrije prijzen

Dat adviseert de NZa aan het ministerie van VWS op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen van prijzen en zorgvolume in het b-segment.

Klink wil b-segment uitbreiden

Minister Klink van VWS wil het b-segment volgend jaar uitbreiden van 20 procent dit jaar naar 34 procent volgend jaar. Het NZa-rapport is van doorslaggevend belang voor de definitieve besluitvorming daarover, verklaarde Klink in juni in de Tweede Kamer bij een overleg over ziekenhuiszorg.

Tweede Kamer trapt op de rem

De Tweede Kamer trapt echter op de rem. Vlak voor het zomerreces gaf de PvdA steun aan een motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven, waardoor een kamermeerderheid zegt pas akkoord te gaan willen gaan met verdere uitbreiding van het b-segment als de Kamer een oordeel heeft kunnen vellen over het NZa-rapport.

PvdA vreest kostenexplosie

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen maakt zich vooral zorgen over wie verantwoordelijk is voor overschrijdingen van het budgettair kader als uitbreiding van de vrije prijzen leidt tot een kostenexplosie. De oud-topman van zorgverzekeraar Agis wijst erop dat er in het systeem van prestatiebekostiging prikkels zitten voor medisch specialisten en ziekenhuizen om zo veel mogelijk dbc’s te declareren om zo meer inkomsten te genereren. Daarom wil hij weten eerst weten hoe het zorgvolume en de prijzen zich ontwikkelen in het b-segment.

Zorgautoriteit: nauwelijks informatie over prijzen

Het NZa-rapport geeft echter nauwelijks informatie over de ontwikkeling van de prijzen. Dat komt doordat de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeizaam verlopen. In de helft van de gevallen waren de onderhandelingen in juni nog niet afgerond, omdat de prijzen waarop ziekenhuizen en verzekeraars inzetten ver uiteenliggen. Ook het feit dat de kapitaalslasten voor het eerst worden verwerkt in de prijzen leidt tot moeilijke onderhandelingen.

Stijging niet meer dan vijf procent

De eerste inzichten in de ontwikkeling van de prijzen zijn echter geruststellend, stelt de NZa. Ze laten een licht stijging zien van maar 0,9 procent. Ziekenhuizen en verzekeraars verwachten dat ze niet meer dan vijf procent zullen stijgen. De NZa ziet dan ook geen reden om de minister negatief te adviseren over verdere uitbreiding van het b-segment.

Ontwikkeling zorgvolume onbekend

De ontwikkeling van het zorgvolume in 2008 is nog onbekend. Die zal pas halverwege 2009 bekend zijn, verwacht de NZa. (Zorgvisie – Bart Kiers)

1 REACTIE

  1. Voordat je verder gaat met het B-segment , kijk eerst hoe het in de VS & Europa gaat. Wat zijn hun ervaringen met het ” DBC-systeem , voordat je er mee verder gaat. Belangrijk is ,eerst een goede Evaluatie !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.