Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgbegroting met 0,9 miljard overschreden

Het Budgettair Kader Zorg (BKZ) is in 2012 overschreden met 0,9 miljard euro. Dat meldt de Algemene Rekenkamer.
Zorgbegroting met 0

Het zorgbudget van het ministerie van VWS was vorig jaar ongeveer op 65 miljard euro begroot, zo meldt de Algemene Rekenkamer. De minister van VWS is verantwoordelijk voor het beheersen van de uitgaven aan de gezondheidszorg. Toch constateert de rekenkamer dat het moeilijk is om de minister aan te spreken op het overschrijden van de begroting met 0,9 miljard. ‘Niet altijd is duidelijk wat de minister precies wil bereiken met haar beleid. Bijvoorbeeld bij JeugdzorgPlus ontbreekt een concreet doel.’

Verbetering
Minister Schippers reageert op het rapport met de opmerking dat zij de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer zal overnemen en de informatie over JeugdzorgPlus zal verbeteren. Het Ministerie van VWS zelf gaf in 2012 bijna 19 miljard euro uit en er werken 4020 FTE aan personeel. Volgens de rekenkamer heeft VWS de laatste jaren veel gedaan om overschrijdingen tegen te gaan en de begroting transparant te maken.

Vergrijzing
Tien jaar geleden was het zorgbudget nog 38 miljard euro. De rekenkamer noemt vergrijzing, toename van het aantal chronisch zieken en technologische ontwikkelingen als veroorzakers van de groei.

2 REACTIES

  1. Correctie: er moeten nog drie nulen bij. Ik constateer dat de uitgaven in de zorg met een overhead hebben te maken van meer dan 50%.
    VWS slokt zelf al een groot bedrag op en als je dan ook nog aan het overbijvend bedrag een overhead toekent van 35%, dan betekent het dat er minder dan € 30.000.000.000,- overblijft voor directe zorg aan de patient van de € 65.000.000.000,-.
    Aanvulling: per FTE besteed VWS € 4.726.368,-.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik constateer dat de uitgaven in de zorg met een overhead hebben te maken van meer dan 50%.
    VWS slokt zelf al een groot bedrag op en als je dan ook nog aan het overbijvend bedrag een overhead toekent van 35%, dan betekent het dat er minder dan € 30.000.000,- overblijft voor directe zorg aan de patient van de € 65.000.000,-.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.