Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties43

Zorgbestuurder Rob Koppen bovenaan top-50 grootverdieners

Vakbond Abvakabo FNV heeft de ‘Actiz 50’ gepresenteerd, een lijst van de best verdienende zorgbestuurders in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Met de lijst, die geïnspireerd is op de bekende uitgave van de ‘Quote 500’ van de rijkste Nederlanders, zet de bond haar onderhandelingen voor de cao VVT kracht bij.
Zorgbestuurder Rob Koppen bovenaan top-50 grootverdieners

De publicatie ActiZ 50 is gebaseerd op informatie uit de jaarverslagen van 2010. De best verdienende bestuurder is Rob Koppen. Hij verdiende bij Stichting Mariënstaete-Valent een bruto-inkomen van 287.049 euro. Cas Kruidenberg staat op de tweede plaats. Hij ontving bij ZuweZorg 286.760 euro. Op nummer drie staat Eelco Damen die bij Cordaan een bruto-inkomen heeft van 252.000 euro. De top-tien ziet er als volgt uit:

Rob Koppen Stichting Mariënstaete-Valent 287.049 euro
Cas Kruidenberg ZuweZorg 286.760 euro
Eelco Damen Cordaan 252.000 euro
P.M.M. Rademacher ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen 241.506 euro
Pieter de Kort Rivas Zorggroep 232.536 euro
Karel Verwey Cordaan 224.620 euro
Erik van der Haar Espria 224.141 euro
Bert van der Hoek Lentis 223.602 euro
Ton van Overbeek Careyn-Zuwe-Aveant 222.495 euro
Maarten Rutgers Zorggroep Leveste 216.452 euro

Beloningscode Bestuurders Zorg

Gemiddeld bedraagt het salaris van een bestuurder in een verpleeg-, verzorgingshuis of thuiszorgorganisatie 117.500 euro, berekende PricewaterhouseCoopers in december 2008. Volgens de Beloningscode Bestuurders Zorg is de norm van een bestuurssalaris in de zorg 190.000 euro met een uitloop tot maximaal 246.000 euro ‘in een risicovolle marktomgeving’.

ActiZ 50

Abvakabo FNV schrijft op haar website over ActiZ 50: “In de zorg zien we absurde salarissen aan de top. Deze zorgbestuurders vallen niet onder de cao VVT, zoals de rest van de ruim 450.000 medewerkers. Zij maken individuele afspraken over hun beloning. En die beloningen zijn vaak veel te hoog, ruim boven de Balkenendenorm. Dit moet veranderen. Het geld is hard nodig op de werkvloer.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Kippa Ade Johnson)

Lees meer:

Donner: Steun beloningscode zorg

NVZD wil verplichte salariscode zorgbestuurders

Verdeelde bonden herstarten onderhandeling cao VVT

43 REACTIES

 1. Een wet maken zodat deze rotzakken als ze te veel verdienen boven een bepaalde norm, alles moeten inleveren wat ze verdient hebben inclusiev hun spaargelden zodat ook de rest van hun familie voelen wat het is niets te hebben. Het land uitzetten net zo als ze doen als die zogenaamde illegalen, ze zijn het niet waard Nederlander genoemd te worden

 2. Lees alle reacties
 3. Ben nooit bij de vakbond geweest. Heb me veel geld bespaard. Wil niet bij een club zijn waarvan de leiding meeheult met de top van de overheid en het bedrijfsleven om er zelf zo goed mogelijk op te komen staan (zie mijnheer de Waal). Zie hier weer een treffend voorbeeld. Vijf minuten googlen levert mij als EERSTE reactie een bestuurder op die DERDE zou moeten staan in het rijtje (267.000). Tweede feil: de vakbond noemt bruto inkomen terwijl met een beetje gedegen onderzoek te voorschijn komt dat daar plusminus 15% procent bijkomt voor onkostenvergoeding, werkgeversbijdrage sociale lasten, pensioen, vut en FPU. Derde zeer belangrijke feil: Je kunt wel een brutoloon hebben van 240.000 euro maar als dat in deeltijd is van 60% EN DAT KOMT BIJ DIE SCHURKEN VAN GELDGRAAIERS VEELVULDIG VOOR, dan heb je het wel over een jaarloon van in feite 400.000 euro en dan is de crimineel van Woensel stevig geklopt (moet ik eigenlijk niet zeggen want dan probeert hij daar weer bovenuit te komen; zal wel lukken in de zorg). Die 40% dat ze ergens anders “werken” (beter is zijn) levert ook weer rond de 150.000 euro op. Dus mensen ondanks dat we al jaren ouwehoeren over Balkenendenorm en commissie Tabaksblat en schijnheilig staan te doen met 150 kamerleden voor de TV gaat het nog gewoon door. Trouwens daar wordt effen leuk gezegd dat de “bestuurders” er 5,6 procent loonsverhoging kregen. Daar heb je het weer, de gewone burger – DUS OOK DE TOEGEWIJDE EN ZEER HARD WERKENDE VERZORGSTER/VERPLEEGSTER EN VERZORGER/VERPLEGER wordt alsmaar wijsgemaakt dat het land dat niet kan trekken. De top heeft daar kennelijk schijt aan en de vakbond heb ik daar niet over gehoord. Die had dat goed uit kunnen spelen, die kan dat goed uitspelen, al bereiken ze maar dat die 5,6 niet doorgaat. Maar ja dat doet de leiding van de vakbond hun vrienden in het pak. Die verrijken zich daarnaast ook nog met uw vakbondsgeld, niet met het mijne (haha). Slaap maar door. Schandalig

 4. Topsalirissen boven de Balkenendenorm belasten met 75% inkomstenbelasting en dit terug storten naar de budgetten in de zorg. Worden andere asociale bezuinigingsmaatregelingen niet nodig! Profiteurs van gemeenschapsgelden schaam u diep!! Kunt u uw medewerkers nog recht in de ogen kijken?

 5. Ja, wat een schande. Een fooi t.o.v. bestuurders uit het bedrijfsleven:

  “Uit het jaarlijks onderzoek van de Volkskrant ontvangt een CEO van een AEX-fonds in 2010 gemiddeld €3,1 miljoen, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen, optiewinsten en aandelenwinsten. In het bedrijfsleven zijn de bonussen na twee magere jaren in 2010 weer aanzienlijk gestegen. De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent toenemen, naar 935 duizend euro. Het vaste jaarsalaris van bestuurders bleef met gemiddeld 890 duizend euro wel nagenoeg gelijk”.

  Dus waar heb je het over met een fooi van € 287.000,– voor een bestuurder in de Zorg!!! Oke oke het is wel publiek (belasting) geld 🙂

 6. Mijn vader staat ook op deze lijst. Ik zie hem bijna nooit omdat hij `s morgens al vroeg weg is en als hij thuis komt duikt hij direct zijn kantoor aan huis weer in. Het ruime salaris op deze lijst lijkt veel, maar bedenk ook dat er een groot deel aan opoffering in zit qua familie andere bezigheden die hij toch graag wilt doen.
  Afgelopen jaar tijdens skivakantie is hij na twee dagen in z`n eentje terug gevlogen wegens spoedberaad.
  In de zomervakantie heeft hij altijd z`n telefoon aan en is bereikbaar (tijdsverschil of niet). Hij leest altijd en overal z`n mail en leeft eigenlijk voor z`n werk. Mensen moeten dus ophouden met conclusies trekken over veel geld. In verhouding werkt hij 80 uur per week en dat is tweemaal zoveel als de normale fulltime basis.

 7. Heeeel goed dat dit naar buiten wordt gebracht. Het moet nu toch echt een keertje afgelopen zijn; nederland is die graaiers zo beu!!! Dit kan gewoon niet langer op deze manier. Het is sowieso natuurlijk belachelijk dat deze mensen niet gewoon onder de cao vallen; je hoort toch bij de instelling?! Ik vind het schandalig en ik hoop dat dit een keer aangepakt wordt door de vakbonden en dat ze volhouden zodat het niet alleen bij het publiceren van lijstjes blijft maar dat er aan de cao tafel ook afspraken over worden gemaakt!!

 8. Dit bericht heeft misschien de meeste afschuw opgeroepen van alle berichten. Bestuurders en RvT’s zullen dit wel weer goed proberen te praten en de reacties afdoen met jaloezie. Dat is jammer omdat er geen enkel bewijs is dat de instellingen met hogere vergoedingen beter presteren. Ook de logica dat bestuurders die verantwoordelijk zijn voor een grotere omzet meer moeten verdienen is vreemd. Ook binnen het bedrijfsleven is de relatie tussen omzet en inkomen zwak. Ook is er geen enkel bewijs dat het hier om schaarse talenten gaat, of dat er een internationale markt zou zijn voor onze bestuurders, of dat de zorgbestuurders erg gewild zijn buiten de sector. Voor 100.000 bruto euro zijn er volop goede bestuurders te vinden.

 9. En nu komt Marienstate Valent met een nieuwe naam op de proppen…kost ook weer een godsvermogen en met deze nieuwe naam willen ze het verleden loslaten ha ha ha…ik noem slechts de vele tonnen waarmee Houtzagers en van Kampen zijn vertrokken, een schande en men moest zich doodschamen…alles ten koste van de cliënten en hardwerkende loyale medewerkers. Een nieuwe naam zal aan deze beschamende geschiedenis NIETS veranderen, wederom weggegooid geld.

 10. @ Johan Hezen: in tegenstelling tot wat jij beweert, is de SP vóór behoud AOW-leeftijd en tégen korten op pensioenen. Deze partij is zo allergisch voor zakkenvullers dat zelfs al hun volksvertegenwoordigers hun vergoeding afstaan aan de partij. Daar kan de Actiz 50 nog wat van leren!

 11. Ongelofelijk. Inderdaad. Hier moet iets aan gedaan worden. Geen enkele zorgorganisatie is zodanig complex, dat dit een salaris rechtvaardigt van boven de 2 ton. Het wordt tijd dat hard wordt ingegrepen, om de Nederlandse moraal weer in balans te brengen. Het gaat over zorg. Wil je meer verdienen, ga dan naar de profit of start je eigen bedrijf, maar wel in de profit. Zorg is gemeenschapsgeld en dan moet je vanuit een bepaalde moraal handelen. Punt uit. Geen discussie.

 12. De Landelijke Vereniging van Bloed- en plasmadonoren (LVB) maakt zich ook zeer ernstige zorgen over de graaicultuur bij de top van Sanquin Bloedbank. Theo Buunen, voorzitter Raad van Bestuur Sanquin Bloedbank had in 2010 € 258.000- excl. pensioenpremie en sociale lasten en de vice-voorzitter Jeroen de Wit € 224.000,- excl. pensioenpremie en sociale lasten. 395.000 Bloed- en plasmadonors in Nederland doneren gratis en vrijwillig bloed of plasma.

 13. We kunnen beter het lijstje met de laagst verdienende bestuurders doornemen en loven en prijzen. Het deert de bestuurders met de exorbitante bedragen absoluut niet. Zelfs de hoon die hen ten deel valt. Een mooi voorbeeld van zelfrechtvaardiging is er niet. Velen trekken zich aan hen op! Dus prijs de nederigen onder hen.

 14. Wat een geneuzel! Ik begrijp die Balkenendenorm niet! Dat is toch geen salaris voori emand met zo’n job! Ik zou het niet doen voor zo’n laag salaris. Loon naar prestatie en vooral naar output. Als een bestuurder zijn job goed doet, mag hij daar een behoorlijk salaris voor krijgen. We moeten dat geitenwollensokkenaura wat over zorg hangt eens loslaten! Nog heel even en we gaan de commercie in als we naar de zorgverzekeraars gaan. Waar vooral veel gemeenschapsgeld verloren gaat is bij zo’n UWV… Al jaren ergeren we ons groen en geel aan de fouten en het gebrek aan slagvaardigheid. Volgens mij zijn daar veel meer euro’s mee gemoeid. Of neem eens zo’n CIZ!! Al jaren presteren ze niet. Ze hebben continue achterstand etc etc . Indiceren kan veel slagvaardiger en goedkoper geregeld worden. En wij ons maar druk maken over die 50 bestuurders in de zorg die boven de norm zitten. Laat ze nu gemiddeld met z’n allen een ton per jaar teveel verdienen. Waar gaat het dan om? Leuk om op je bankrekening te hebben maar in dit kader peanuts!

 15. Die Jerry van Hees heeft allerlei vriendjes binnen gehaald, bijvoorbeeld die vreselijke meneer Kuys by WWZ aan wie iedereen een hekel had en die helemaal niks van de zorg snapte. Ze hebben op financieel gebied toen een mevrouw aangesteld als manager FAIC, terwijl er met Heykoop en De Jager bekwame mensen liepen. Heykoop loopt nu nog met de ziel onder de arm rond en De Jager was zo slim om te vertrekken en zich niet te laten misbruiken.

 16. Rob Koppen is gewoon een laaielichter eerste klas heb ik als medewerker in persoonlijke contacten bij Stichting Mariënstaete ondervonden. Maar het is nog veel erger. Men had daar ook nog een financieeladviseur Jerry van Hees lopen die op jaarbasis 500.000 euro op streek. Managers in de zorg: de moderne roofridders.

 17. Ale heel veel raectiies, maar hoge beloning mag bij ‘risicovolle situaties’ maar die worden nu juist door die bestuurders veroorzaakt, grote niet te overziene fusies,’meren’ die nooit vol zijn, blijven groeien ook al staat de markt op krimp of vraagt die stabiliteit.

 18. Ook de instelling waar ik al ruim 25 jaar mee van doen heb staat bol van de overbetaalde, overgewaardeerde luizenbaantjes (2 leden raad van bestuur, 5 directeuren, een schier eindeloos bataljon beleidsmedewerkers die geen bijdrage aan de echte zorg bieden, althans niet zichtbaar.Gek dat de zorg onbetaalbaar is? Wil je hier echt iets aan doen, stem SP.

 19. aan ‘Vrouw’. Ja allemaal mannen. Waarom zou dat nou zo zijn? Zelfs een voorkeursbehandeling kan vrouwen niet overhalen echt te gaan werken (veel uren en veel verantwoordelijkheid). Jammer dat de meeste vrouwen nog steeds op de man willen teren. (ik ben zo klaar met dat verontwaardigde gedrag. bah).

 20. Ook de bestuurders in de zorg, dienen een salaris te krijgen conform de daarvoor geldende Cao per branche. Tot nu toe is al bewezen dat het argument niet opgaat dat als men niet vrij is om een hoger salaris dan de norm te geven, men geen goede bestuurders zou aantrekken. Meer geld, meer salaris zegt namelijk niets (bewijst de praktijk over wanbestuur) over de geleverde kwaliteit en resultaten. Hetzelfde argument wordt ook steeds voorgehouden aan de nivo’s onder hen (V&V)op de werkvloer. Die krijgen niet meer salaris, omdat werkgever stelt dat daarmee de kwaliteit van het geleverde werk niet omhoog zou gaan. Dus..zorgbestuurders.. netjes onder het regime van de Cao’s. Wie dan nog overblijven om te besturen in de zorg, zijn de mensen die vanuit een intrinsieke motivatie willen doen en die niet alleen gebaseerd is op de hoogte van het salaris. Daarnaast vind ik ook dat alle artsen in loondienst moeten. Zij laten zich in maatschappen moeilijk aansturen door bestuurders.
  Ook zij vallen onder de AMS en niet onder de Cao. Wat de schalen van hen zijn, is niet geprint in de Cao, niet transparant.
  Macht en eigen belang viert m.i. hoogtij.

 21. Helemaal eens met Anoniem! En de politiek en de cultuur daar? Nu moord en brand roepen over de bonussen en salarisverhoging van postNL, maar met PvdA-ers en ex vakbondtoppers in de top (laten we Aalders niet overslaan en zo zijn er meer meer geweest zoals Wim Meijer), zie de Telegraaf van vanochtend. En de huidige politici, inclusief SP en Groen links met grootverdiener Rosenmuller, ex-vakbondsman zijn geen haar beter: nu beknibbelen op pensioen en langer doorwerken, maar ik heb nog geen politicus gehoord die de pensioen opbouw van 3,5 % per jaar – het dubbele van de gewone burger, dus in 20 jaar volledig=70% pensioen – wil gaan verlagen; en dan is er nog de riante wachtgeldregeling. Dus wat dat betreft zullen we er niet op vooruitgaan als Nederland een republiek is, kijk maar naar Duitsland en Frankrijk. Uitdelen uit andermans portemonnee blijft gemakkelijk.

 22. Ik vind het jammer dat er dit soort overzichten worden gepubliceerd. Ze stimuleren andere bestuurders om ook zichzelf te verrijken ten koste van de gemeenschap. Kunnen we niet, net als met de cijfers over zelfdoding, hier vertrouwelijk mee omgaan?

 23. Laten we nou niet navelstaren op alleen bestuurders; het klopt dat er over de top wordt verdiend en de RVT’s niet doen wat ze moeten doen, maar … laten we in dezelfde discussie de artsen in de cure meenemen. Dat zijn er per ziekenhuis zo’n 100. Als er echt iets moet torden gedaan, hoort de discussie hen ook te omvatten.

 24. Nog even een extra reactie. Waarom staat bijv. bij CarintReggeland groep in Hengelo mevrouw Mengerink zelfs voor 111% op de loonlijst. Dergelijke bestuurders hebben al een te riant inkomen en dan horen daar de extra uren niet nog bovenop te komen????

 25. Dit zien we overal binnen de overheid en semi overheid en andeere gesubsidieerde instellingen. De zorg, het onderwijs, de politie, de gemeentes, de provincie, de waterschappen enz enz enz. allemaal hetzelfde. De top is loodzwaar, wordt alsmaar zwaarder (lees duurder)en daardoor is er geen geld meer voor de werkvloer. De overheid roept wel maar doet er niets aan. Burgers kom in opstand tegen dit soort zakkenvullers.

 26. Absurd de verrijking van de -zorg-bestuurder ten koste van de maatschappij die dit op moet brengen. Voor “hetzelfde geld” heb je zes mensen op de werkvloer. Maar ja wij vinden het zogenaamd goed en moeten blijven werken. Geen tien jaren zoals zij maar circa 45 jaren en als het tegenzit 50 jaren arbeid. Hoezo slavernij?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.