Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgbestuurders: Amazon gaat zorgmarkt ingrijpend veranderen

Bert Bukman
Bijna 60 procent van de zorgbestuurders in de Verenigde Staten verwacht dat Amazon de grootste game changer in de zorgsector zal worden. Dat meldt het nieuwe platform QruxxTech.
Amazon
AP Photo/Reed Saxon

Volgens de zorgbestuurders zijn Apple (14 procent) en Google (8 procent) nummer 2 en 3, aldus het bericht op Qruxx Tech.

Toch zijn ook deze twee bedrijven zeer actief in de Amerikaanse markt voor health tech. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Reaction Data. ‘Amazon heeft een enorme distributiecapaciteit, en die gaan ze inzetten’, aldus een van de zorgbestuurders.

Pillpack en Amazon

De onderzoeksresultaten sluiten aan bij recente marktactiviteiten van Amazon. Zo nam het retailbedrijf onlangs  online apotheek PillPack over voor een bedrag van een miljard dollar. Hierdoor kan Amazon in de hele VS medicijnen gaan leveren op recept.

Amazon verstevigde zijn positie verder door een samenwerkingsverband met het  digitale zorgbedrijf Xealth. In dit project schrijven artsen hulpmiddelen voor die Amazon vervolgens levert. Het gaat daarbij onder meer om verband, beugels en medicijnen zonder recept.

Eigen ziekenhuizen

Los hiervan is Amazon bezig met de ontwikkeling van eigen ziekenhuizen voor de medewerkers van het bedrijf. Het eerste verrijst in de thuishaven Seattle. Op de achtergrond speelt het probleem dat de verzekeraars in de VS niet alle kosten van medische zorg vergoeden. Dit jaagt grote bedrijven op kosten. Amazon probeert deze kosten met eigen klinieken in de hand te houden.

Apple Watch

Net als Amazon is ook Apple bezig met de ontwikkeling van eigen ziekenhuizen. Maar de grootste gevolgen voor de zorg worden verwacht uit de producten en diensten van het bedrijf. Zo biedt Apple toegang tot persoonlijke medische dossiers via het besturingssysteem van iPhones en iPads.

Daarnaast wordt de Apple Watch steeds geavanceerder wat betreft zorgfuncties, zoals een een ECG en valdetectie. In Nederland valt de Apple Watch daarmee onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen. Dit betekent dat hier de ECG-functie pas later aan de Apple Watch 4 wordt toegevoegd.

Verminderde registratielast

Google is eveneens actief in het veroveren van de Amerikaanse healthtechmarkt. Zo werkt het bedrijf aan vermindering van de registratielast van artsen door systemen van spraakherkenning die de conversatie tussen arts en patiënt direct opnemen in het epd. Onder meer in het LUMC is hiermee een experiment gaande.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.