Zorgbestuurders kraken aanpassing topinkomens

Directeuren en toezichthouders in de zorg vegen de vloer aan met het voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om de normen van de topinkomens opnieuw te verlagen. ‘Het voorstel is onverstandig en slecht beargumenteerd’, zeggen NVZD-voorzitter Paul van der Heijden en NVTZ-directeur Marius Buiting.
MInister Plasterk
MInister Plasterk

In een voorontwerp van een aanpassing van de Wet normering topinkomens (WNT 2) staat dat zorgbestuurders vanaf 1 januari 2015 geen 130 maar nog slechts 100 procent van een ministersalaris mogen ontvangen als maximale bezoldiging voor hun werkzaamheden. De norm geldt voor nieuwe contracten. Voor bestaande contracten is een afbouwregeling. Het plan komt nog geen jaar na de invoering van de eerste WNT. Momenteel loopt de internetconsultatie waarop directeurenvereniging NVZD en toezichthoudersvereniging NVTZ  reageren.

Nederigste dienaar

De wetswijziging komt op een vreemd moment, vindt Buiting. ‘De bestuurder werkt keihard en staat voor een lastige transitie. De beroepsgroep gaat de komende

7
38

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.