Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgcentra kunnen flink besparen op energie

Mark van Dorresteijn
Door bewuster om te gaan met energie en zonder vooraf te moeten investeren kunnen Nederlandse woonzorgcentra veel geld besparen op hun energierekening. Woningcorporatie Habion berekende dat alle 1900 verzorgingshuizen in Nederland samen circa 40 miljoen kunnen besparen zonder voorinvestering en met behoud van comfort.

Dat blijkt uit het rapport Samen verduurzamen (docx) van de woningcorporatie. Aanleiding voor het rapport waren de resultaten van de Energiestrijd Zorghuizen. Tijdens deze besparingswedstrijd gingen, van januari tot en met maart, vier zorghuizen van Habion met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort voor de bewoners. De deelnemende zorghuizen wisten gemiddeld 15 procent op hun energielasten te besparen..

Potentiële besparing

Habion heeft na de Energiestrijd ook nog gekeken naar de gehele woningvoorraad van 76 huizen. ‘Wanneer we de cijfers van de Energiestrijd doorvertalen naar alle Habion-huizen, dan is een besparing mogelijk die jaarlijks kan oplopen tot 1,6 miljoen euro. Wanneer we dit dootrekken naar alle 1900 zorghuizen in Nederland zou er 40 miljoen euro beschikbaar kunnen komen wanneer die zorghuizen, zonder voorinvestering en met behoud van comfort, een verlaging van de energiekosten met 20 procent realiseren. Dit geld kan direct gebruikt worden om meer energiebesparende maatregelen door te voeren’, vertelt Habion directeur Peter Boerenfijn.

Manieren van besparing

De besparingen werden gerealiseerd met bewustwording, gedragsverandering en verfijndere instelling van de collectieve installaties. Succesvolle maatregelen zijn onder andere: nachtverlaging toepassen op collectieve verwarmingsinstallaties, beperking van de verlichting in de algemene ruimten, afzonderlijke dag- en nachtinstellingen voor luchtbehandeling en luchtbevochtiging, nazien instellingen voor optimaal gebruik cv-installatie.

Uitrollen naar andere woonzorgcentra

Naar aanleiding van hun ervaringen tijdens de Energiestrijd bekijkt zorginstelling Laurens, waar deelnemend woonzorgcentrum Arcadia deel van uitmaakt, of ze deze manier van besparen de komende jaren kan uitrollen over al haar 50 (woon-)zorgcentra in Rotterdam. Voor Habion is dit onderzoek het ideale startsein om, samen met actie-organisatie Urgenda, alle zorghuizen die de corporatie bezit op te roepen mee te doen om zoveel mogelijk energie te besparen. ‘We slaan twee vliegen in één klap. In een tijd met stijgende huren en dalende pensioenen is het goede nieuws dat zorghuizen en hun bewoners op eenvoudige wijze op kosten voor gas en elektra kunnen besparen. Het is bovendien goed voor het milieu en een voordeel voor ouderen die door de scheiding van wonen en zorg extra goed moeten letten op de prijs-kwaliteitverhouding van wonen’, vertelt Boerenfijn.

Tweede Energiestrijd Zorghuizen

De resultaten en doelstellingen in het rapport zijn voor Habion en Urgenda de aanleiding om de Energiestrijd verder uit te rollen over zoveel mogelijk woonzorgcentra in Nederland. De kick-off van de tweede Energiestrijd Zorghuizen vindt dan ook plaats op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid. De initiatiefnemers roepen van nu zoveel mogelijk woon-zorgcentra op om komende winter mee te doen met de energiesparingswedstrijd en aan te haken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.