Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZorgContact weer gezond na In voor zorg!-traject

Mark van Dorresteijn
Enkele tonnen minder aan personeelskosten zonder dat de zorg er onder lijdt, een sluitende begroting en groot enthousiasme voor komende vernieuwingen in het zorgaanbod. Dat is het resultaat van het ondersteuningstraject In voor zorg! van Vilans en het ministerie van VWS.
ZorgContact weer gezond na In voor zorg!-traject

ZorgContact is de eerste zorgorganisatie die het traject succesvol afsluit. De organisatie kampte met forse overschrijdingen in de personele kosten. Snijden zou ten koste gaan van de zorg voor de cliënten. Samen met de bestuurder van de organisatie, Karina Schilte, werden in de looptijd van het project (binnen twee jaar) de personele uitgaven met tonnen omlaag gebracht. De kwaliteit van zorg werd daarbij behouden. Door in kaart te brengen welke zorg echt nodig was, hoe de dienstroosters functioneerden en welke aanpassingen in de werkprocessen wenselijk waren, keerden de kansen voor ZorgContact. En dat zonder gedwongen ontslagen.

Herindicatie

Bijkomend aspect in het geheel was dat een deel van cliënten die zorg van ZorgContact ontvangt een te lage indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg had. Herindicatie leverde 620.000 euro aan extra ‘inkomsten’ op. Interim-bestuurder Karina Schilte geeft aan dat de weg naar verbeteringen intern de nodige spanningen opleverde: “Zeker op de werkvloer hakte dit er in.” Betrokkenheid werd onder meer versterkt doordat in de zomermaanden van 2010 het management mee werkte in de directe zorg- en dienstverlening.

Gezonde start

ZorgContact is in 2011 gestart met een gezonde begroting. Het brutoresultaat steeg van 10 naar 35 procent. Na voltooiing van het traject ligt er nu een verbetermodel dat in vergelijkbare zorgorganisaties kan worden ingezet. Daarmee voldoet In voor Zorg! naar eigen zeggen aan de doelstelling om leerervaringen beschikbaar te stellen aan andere organisaties in de langdurige zorg.

In voor Zorg!

Het ‘In voor zorg’-programma loopt sinds september 2009 tot en met 2012. Begin 2011 zijn er 180 zorgorganisaties die zich aan hebben gemeld bij In voor zorg! Een kwart van hen is inmiddels onder begeleiding van ‘In voor zorg’-coaches volop bezig met het voorbereiden van verbeteringen in de werkprocessen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter) (Foto – Rob van Es)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.