Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen politiek en vakbond over Careyn

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
SP-Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen heeft Kamervragen gesteld over de ‘misstanden’ bij ouderenzorgorganisatie Careyn.
ouderenfotolia400.jpg
Foto: fotolia

Ook de FNV wil opheldering, maar dan van de raad van bestuur.

Arbeidsomstandigheden

In het AD verscheen afgelopen weekend een verhaal over de financiele situatie bij Careyn en de personeelsproblemen. De SP wil weten hoe de staatssecretaris oordeelt over de signalen dat zorgmedewerkers vertrekken vanwege de slechte arbeidsomstandigheden en hoe zich dat verhoudt tot het extra geld dat Van Rijn beschikbaar heeft gesteld voor meer zorgmedewerkers in de verpleeghuizen. Ook vraagt de partij een reactie op de signalen dat er veel met uitzendkrachten wordt gewerkt. Zij zouden niet in vaste dienst willen omdat Careyn ze dan te weinig zeggenschap geeft over werktijden. De SP wil verder weten wat de staatssecretaris gaat doen om een mogelijk faillissement bij Careyn te voorkomen.

FNV

FNV-bestuurder John van Mullem: ‘Wij wisten wel dat het financieel niet goed ging maar niet dat het zo erg was’. De FNV heeft wel signalen gekregen van medewerkers van Careyn en Mullem herkent de verhalen in het AD van 12 augustus over de hoge werkdruk, onderbezetting en hoog ziekteverzuim. Hoewel Careyn niet de enig instelling is die hiermee kampt, is de situatie wel zorgelijker omdat de signalen door Careyn-medewerkers volgens Mullem toenemen. De FNV gaat nu actie ondernemen, zegt Van Mullem: ‘Wij wilden het Careyn niet te lastig maken vanwege het zware weer waarin de organisatie verkeert. Maar nu gaan we zo spoedig mogelijk een gesprek aanvragen met de raad van bestuur en we willen samen de cijfers goed bekijken.’

‘Zorgkolos’

Ook wil de FNV met de leden die bij Careyn werken in gesprek gaan. ‘Wij krijgen nooit het hele verhaal te horen van de bestuurders. Vandaar dat medewerkers een belangrijke informatiebron voor ons zijn.’ De vakbond wil de medewerkers vragen wat er nodig is, zodat de bewoners goede zorg blijven houden en de medewerkers goed hun werk kunnen doen. Van Mullem: ’Careyn is een financiële instelling geworden. Een typisch voorbeeld van een grote zorgkolos waarin de directie niet meer weet wat er op de werkvloer gebeurt.’ 

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.