Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorggroep verbouwt verpleeghuis om tot studio’s

De Zorggroep verbouwt een deel van verpleeghuis Beukenrode. Na de verbouwing, die in 2016 van start gaat en in 2017 is afgerond, kunnen dertig cliënten wonen in een eenkamer appartement. Het gaat om mensen die behoefte hebben aan zowel een eigen overzichtelijke studio als een gemeenschappelijke ruimte in de vorm van een buurtkamer.
Zorggroep verbouwt verpleeghuis om tot studio’s
Foto: ANP Nils van Houts

De studio’s worden op drie verdiepingen gerealiseerd. Elke verdieping bestaat uit tien appartementen. Elke studio biedt een cliënt de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, met in de directe nabijheid zorg en een buurtkamer.  De Zorggroep merkt dat steeds meer mensen met een chronische, complexe zorgvraag instromen (mensen met een lichte zorgvraag wonen langer thuis als gevolg van veranderend overheidsbeleid). Deze groep zorgvragers bestaat uit mensen die in toenemende mate moeite hebben om de regie over hun eigen leven en huishouden te kunnen voeren. Vaak is er sprake van meerdere aandoeningen tegelijkertijd en is er meestal sprake van een grote kwetsbaarheid in het sociaal functioneren. Het huidige Beukenrode is niet meer ingericht (en daarnaast technisch verouderd) op deze sterk groeiende groep cliënten, terwijl er in Venray en omgeving wel behoefte is aan woonvormen voor deze groep.

Verhuizen

Verpleeghuis Beukenrode (en de voorlopers hiervan) bestaat al meer dan veertig jaar en telt op dit moment nog 110 cliënten. Twee jaar geleden is een aantal bewoners met dementie al verhuisd naar een nieuwe locatie: de kleinschalige woningen aan de Blauwververstraat in Venray. In 2015 zullen de laatste zeventig mensen met dementie die nu nog in Beukenrode wonen, verhuizen naar de nieuwbouw aan het Venrayse Vincentiushof.

Tijdelijke huisvesting

Op het moment dat de 70 bewoners verhuizen naar hun nieuwe woningen, blijven er nog ongeveer dertig tot veertig cliënten over in Beukenrode. Om de verbouwing van Beukenrode mogelijk te maken, worden deze cliënten tijdelijk geherhuisvest in Beukenrode. Daarmee kunnen we meteen een kwaliteitsslag maken; straks heeft iedere cliënt in die tussenfase dan al de beschikking over een eigen kamer.

Partners

De appartementen beslaan ongeveer dertig procent van Beukenrode. De Zorggroep is dan ook op zoek naar andere partners om het gebouw mee te exploiteren en vorm te geven. In tegenstelling tot veel andere zorgorganisaties – die overgaan tot alleen maar sluiting van gebouwen – blijft De Zorggroep investeren in haar huisvesting.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.