Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorginstelling sluit convenant met huisartsen

Redacteur KinderopvangTotaal
WoonZorgcentra Haaglanden heeft met acht huisartsen in Den Haag een convenant getekend om de samenwerking voor psychogeriatrische zorg te intensiveren. Patiënten van deze huisartsen zijn verzekerd van acute zorgverlening door WZH.
Zorginstelling sluit convenant met huisartsen

Het doel van de intensieve samenwerking tussen WoonZorgcentra Haaglanden en de huisartsen is de kwaliteit van de psychogeriatrische zorgverlening te verbeteren. Patiënten van deze huisartsen kunnen rekenen op acute diensten op gebied van diagnostiek, thuiszorg, respijtzorg en acute opname als dat nodig is. Volgens WZH zal dat niet leiden tot verdringing van andere patiënten die acute zorg nodig hebben: “Het gaat om een extra service. Wij hebben een aparte afdeling ingericht met vijf bedden”, aldus Ria Hofstede, directeur wonen en zorg.

Ketenzorg

WZH heeft een convenant getekend met acht huisartsen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Hofstede: “Wij zitten in zorgketens in de wijk met vaste samenwerkingspartners in zorg. De huisartsen met wie we afspraken hebben gemaakt, zijn artsen die sowieso veel in de instelling komen bij patiënten. Zij zijn ook partner in de keten. Door vaste afspraken te maken, willen we cliënten preventief begeleiden, zodat crisissituaties vermeden worden. Als zorgverleners elkaar goed en gemakkelijk vinden, kun je eerder handelen.”

Interventies

De afdeling met vijf bedden voor opname is bedoeld als tussenvoorziening. De afdeling bestaat naast de reguliere ‘crisisbedden’. “Het gaat om korte en krachtige interventies voor thuiswonende dementerenden. Cliënten worden maximaal vijf dagen opgenomen. Op die manier is er tijd om de situatie van de patiënt te analyseren en de juiste interventie te bepalen. Patiënten hoeven geen indicatie te hebben.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

‘Betrek cliënten bij verbeterstrategieën zorginstellingen’

‘Winstuitkering zorginstellingen juridisch toelaatbaar’

Zorginstelling dingt mee met aanbesteding Wmo

5 REACTIES

  1. Nooit lees ik iets over de MONDZORG bij deze patienten !!
    Alsof het kauwvermogen en daaraan gerelateerde functies bij deze patienten niet van belang is voor hun gezondheid en algemeen welbevinden!!, waar de vereniging van
    geriodontologische tandartsen toch al 25 jaar bestaat en op hamert. Slecht, traag eten, maagaandoeningen ,etc. wordt door de z.g. ouderenspecialisten en overige zorgverleners, c.q. verplegenden al dan niet willens en wetens, niet onderkend, laat staan het over- of bedenken van de daaraan gerelateerde noodzakelijke behandelingen ,te simpel zijnde: MONDHYGIENE!!!, hetgeen echter een niet erg verbijsterende ,dus niet sexyzijnde ,probleemoplossing is , hoewel instellingen voor deze vooral preventieve mondzorgvoorzieningen voor verpleegden WEL de financiele vergoedingen toucheren, die alleen administratief worden verantwoord door conjunctureel tandheelkundige niet als zodanig bedoelde , NOODHULP van niet ervaren ,externe, algemeen practici in te huren , hetgeen door de IGZ als te lastig en dus niet te controleren wordt beschouwd, ten nadele DUS van de mond- en algemene gezondheid van TOCH NIET KLAGENDE OUDEREN!!

  2. Lees alle reacties
  3. @ Mark. Als het om somatische aandoeningen gaat dan sluit ik mij direct bij jou aan. Maar juist die aandoeningen wil de huisarts vaak zelf behandelen (ook als hij die zorg veel beter kan overdragen). Het gaat mij hier om de specifieke zorg die in het convenant genoemd wordt: de psychogeriatrische zorg. En juist bij die zorg zijn de specialisten in de GGZ ervaren.

  4. @ Rob Dalmijn. Tja, op de lange termijn zorgt de betrokkenheid van SOG vanuit de woonzorgcentra bij de psychogeriatrische zorg voor meer continuïteit van zorg en dat is winst. Op dit moment vrees ik het ergste voor de betrokken patiënten. Deze SOG’s hebben weinig ervaring met het diagnosticeren van PG patiënten en ze zijn niet gewend de hulp in te roepen van de Parnassia artsen die deze diagnostiek wel in de vingers hebben. Zo zullen er weer veel patiënten met een delier onterecht de diagnose dementie krijgen. Dat leidt tot slechte zorg en hoge kosten. Omdat de huisartsen het verschil in kwaliteit niet zien heb ik grote twijfels bij deze overeenkomst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.