Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zorginstellingen potten geld op voor zwaar weer

De omzet van zorginstellingen neemt in 2012 met 5,9 procent toe en het eigen vermogen van zorginstellingen is met 12,3 procent gestegen tot in totaal 9 miljard euro. Dat meldt inkooporganisatie Intrakoop op basis van een analyse van de jaarrekeningen van zorginstellingen.
Zorginstellingen potten geld op voor zwaar weer

Intrakoop bestudeerde ruim 1000 jaarverslagen van zorginstellingen in Nederland. De solvabiliteit (eigen vermogen ten opzichte van de omzet) verbetert, van 19 procent naar 20 procent. De resultaatratio (resultaat ten opzichte van de omzet) neemt toe, van 1,9 procent naar 2,3 procent.

Solvabiliteit
Tegenover een opbrengstenstijging van 5,9 procent staat een lastenstijging van 5,7 procent. Volgens Intrakoop is het duidelijk dat zorgaanbieders de hogere opbrengsten niet volledig hebben ingezet. ‘Door aangekondigde overheidsbezuinigingen houden instellingen de hand op de knip. Risico’s nemen toe, terwijl garanties afnemen. Dit lijkt de sector goed te onderkennen en op te pakken. Overigens hebben nog altijd 76 zorginstellingen een negatief eigen vermogen. Ziekenhuizen hebben hun solvabiliteit het meest versterkt met maar liefst 7,9 procent. Is het eigen vermogen dan nu voldoende om de economische tegenwind op te vangen? Of is het alleen boekhoudkundig vermogen waarbij het geld vastzit in vastgoed?’

GGZ
Wat de onderzoekers nog meer opvalt is dat de GGZ als enige deelsector te maken heeft met afnemende resultaten. De resultaatratio in deze sector daalt van 3,7 procent in 2011 naar 1,7 procent in 2012.

4 REACTIES

  1. De opbrengsten stijging komt door de intensiveringsmiddelen. Doordat in verhouding de personeelskosten overal zijn gedaald, is het rendement wat toegevoegd wordt het eigen vermogen toegenomen.
    Zwaar weer??? Wordt eens tijd dat er bezuinigd wordt op de gezondheidszorg, er valt namelijk nog genoeg te behalen op overhead en efficiency.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is geen reservering voor zwaar weer, maar een reactie op de veranderende marktomstandigheden. Door het nieuwe marktstelsel lopen ziekenhuizen meer risico. Hierdoor wordt geld lenen duurder als je geen goede financiele positie hebt. Ieder ziekenhuis probeert nu zijn ratios naar een voor deze markt ‘normaal’ niveau te brengen. Zorgverzekeraars doen trouwens hetzelfde want die moeten vanwege strengere eisen ook meer eigen vermogen aanhouden. De nieuwe marktstructuur zorgt er dus voor dat er in de eerste jaren door zowel zorginstellingen als zorgverzekeraars geld opgepot wordt in het eigen vermogen. Maar zelfs als het eigen vermogen op niveau is, eisen de financiers een gezond jaarlijks resultaat. En aangezien er nog geen winsten mogen worden uitgekeerd in de zorg, zal het eigen vermogen alleen maar toenemen de komende jaren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.