Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen slecht voorbereid op zzp’s

Een grote meerderheid van zorginstellingen in de care is nog steeds onvoldoende voorbereid op de komst van zorgzwaartebekostiging. Dat zeiden beleidsmedewerkers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag tijdens een bijeenkomst over de zorgzwaartepakketten (zzp’s).
Zorginstellingen slecht voorbereid op zzp's

Bij de uitvoering van zorgzwaartebekostiging is 85 procent van de zorginstellingen onvoldoende voorbereid. Zij moeten alle zeilen bijzetten om het beleid aan te passen aan de nieuwe zzp-bekostiging. Deze bekostiging wordt dit jaar geleidelijk ingevoerd. Groot probleem is dat de meeste instellingen nog geen organisatorische knelpuntenanalyse naar de invoering heeft gedaan. Daarbij denkt de meerderheid van de instellingen onterecht geen behoefte te hebben aan ondersteuning bij de invoering. De NZa baseert haar cijfers op de laatste zzp-check van bureau HHM.

Jan Coolen

Tijdens de zzp-conferentie van Elsevier cogressen waarschuwde patiëntenorganisatie NPCF bij monde van manager Jan Coolen dat de invoering van zzp’s gevaar loopt. Met name in de ggz-sector. Dit door verschillen in de indicatiestelling tussen regio’s. In de ene regio krijgt een cliënt een pakket op de grondslag ‘somatisch’, terwijl dat in een andere regio voor dezelfde klachten de grondslag ‘licht gehandicapt’ kan zijn. “Dit legt een bom onder het systeem”, aldus Coolen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Zzp’s brengen sterftebegeleiding in de knel’

Ggz weigert zzp’s in te voeren

Zzp herverdeling in het kort: winnaars en verliezers

Fiscus geeft zzp’er thuiszorg helderheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.