Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut komt met verplichte richtlijnen

Zorginstituut Nederland beëindigt deze maand in één klap twee medische ruzies. De toezichthouder op de basisverzekering maakt voor het eerst gebruik van zijn zogenoemde doorzettingsmacht, waarbij meningsverschillen kunnen worden beslecht als belanghebbenden er zelf niet uitkomen. Zowel rond de geboortezorg als rond de intensive care in ziekenhuizen wordt ingegrepen.
zorgverlenersFotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Vrijdag publiceert Zorginstituut Nederland de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg, die bijdraagt aan betere begeleiding van zwangere vrouwen en het verminderen van kindersterfte. Beroepsverenigingen van gynaecologen en verloskundigen konden het niet eens worden over die kwaliteitsstandaard en de verdeling van geld. Vandaar dat de toezichthouder zelf de knoop doorhakt.

Zorginstituut Nederland
Dat gebeurt binnenkort nog een keer. Op 17 juli stelt Zorginstituut Nederland ook de kwaliteitsstandaard IC vast na een jaren voortslepend dispuut. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) uitte onlangs grote zorgen over het concept. Daarin is de kwaliteit van de intensive care geneeskunde volgens de NVIC ‘niet langer geborgd’ en is ‘van kwaliteitswinst helemaal geen sprake’. Zo maken de intensivisten zich zorgen over de personeelsbezetting op de IC-afdelingen.

Ingrijpen
Volgens Zorginstituut Nederland is het toeval dat de toezichthouder twee keer achtereen moet ingrijpen. In tal van andere sectoren in de medische wereld zijn partijen wel zonder conflicten tot afspraken over een kwaliteitsstandaard gekomen. Een woordvoerder namens de toezichthouder zegt dat er geen andere conflicten zijn die om ingrijpen vragen. (ANP)

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.