Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut stelt indicatoren geboortezorg vast

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De indicatoren meten de kwaliteit van de zorg in elke fase van de zwangerschap.
Baby - Fotolia - 400.jpg
Foto: fotolia

Hiermee is de zorgstandaard integrale geboortezorg, die vorig jaar eind juni is vastgesteld, compleet. Deze indicatorenset is opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland waarmee het aanleveren van deze kwaliteitsgegevens in 2018 over verslagjaar 2017 wettelijk verplicht is.

Geboortezorg

De zorgstandaard geboortezorg kwam moeizaam tot stand. Eerst sneuvelde in april vorig jaar de conceptstandaard na twee en een half jaar overleg in het zicht van de finish. De partijen kregen ruzie met elkaar. De verloskundigen verzetten zich tegen het idee dat een gezamenlijk team met onder meer de gynaecoloog, alle zwangeren zou bekijken. Volgens de KNOV leidt dit tot onnodige medicalisering.

Ruzie

Er ontstond ruzie met het College Perinatale Zorg toen voorzitter Chiel Bos in een interview met Zorgvisie zou hebben geinsinueerd dat de huidige situatie leidde tot hogere babysterfte. De KNOV verbrak de betrekkingen met het CPZ en stapte uit het overleg geboortezorg. Het Zorginstituut greep in en stelde eind juni de zorgstandaard integrale geboortezorg vast en kwam het tegemoet aan de bezwaren van de KNOV. In de definitieve zorgstandaard geboortezorg is de verplichting  van de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor iedere zwangere geschrapt.  

Kwaliteitsindicatoren

Vervolgens kregen de verloskundigen en gynaecologen opdracht om samen de kwaliteitsindicatoren voor geboortezorg overeen te komen. Ook daar kwamen ze niet op tijd uit, waarop het Zorginstituut opnieuw heeft ingegrepen. Nu, twee maanden later, zijn ook de indicatoren een feit.

VSV

Het merendeel van de indicatoren Integrale Geboortezorg is gebaseerd op bestaande indicatoren voor de eerste en tweedelijns verloskunde en voor de kraamzorg. Wezenlijk verschil is het rapportage-niveau. Voor de indicatoren Integrale Geboortezorg is dit het Verloskundig SamenwerkingsVerband of een soortgelijke samenwerkingsvorm in een regio.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.