Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstituut wil uitkomstinformatie beschikbaar stellen via pgo’s

Bert Bukman
De uitkomstinformatie van 52 aandoeningen die het Zorginstituut openbaar wil maken, moet ook beschikbaar komen via de nieuw te ontwikkelen persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo's). Dat blijkt uit het rapport 'Meer patiëntregie door meer uitkomstinformatie in 2022'.
uitkomstinformatie
santiago silver / Fotolia

In het rapport over patiëntregie geeft het Zorginstituut zijn visie op de ontwikkeling van meer openbare informatie over de uitkomsten van zorg. Dit met als doel dat patiënten zelf een bewuste keuze kunnen maken voor een zorgaanbieder. Ook moeten zij zo samen met de zorgaanbieder kunnen beslissen over de behandeling.

Het Zorginstituut wil in dit verband aansluiten bij de ontwikkeling om patiënten zelf in staat te stellen hun medische gegevens op te halen bij zorgaanbieders en deze vervolgens makkelijk te kunnen inzien via hun pgo. Inhoudelijk wordt de patiënt op die manier nauwer betrokken bij het behandelproces. ‘Door het samenbrengen van de klinische en door de patiënt gerapporteerde uitkomstinformatie, kan er een goed gesprek in de spreekkamer tussen patiënt en zorgverlener plaatsvinden’, meldt het rapport.

Uniform via het pgo

Op dit moment kiest elk ziekenhuis een eigen oplossing voor de wijze waarop de informatie-uitwisseling tot stand komt. In de toekomst dient deze informatie volgens het Zorginstituut uniform voor alle ziekenhuizen via het pgo van de patiënt te worden uitgewisseld.

Het Zorginstituut sluit daarom aan bij de afspraken die binnen het programma MedMij zijn gemaakt. ‘Wij voeren regie op de implementatie van de MedMij-standaarden ter ontsluiting van informatie uit de ziekenhuissystemen, zodat deze informatie eenduidig aan de pgo’s beschikbaar wordt gesteld. Wij ondersteunen relevante innovaties bij landelijke opschaling’, schrijft het Zorginstituut. ‘In overleg met leveranciers van pgo’s komen wij tot een voor de burger begrijpelijke
wijze van presenteren van de uitkomstinformatie via de pgo’s.’

Compleet rapport

Het complete rapport ‘Meer patiëntregie door meer uitkomstinformatie in 2022’ vindt u hier.

1 REACTIE

  1. Prima zo worden adequate en gewenste zorguitkomsten en informatie uitwisseling gestandaardiseerd. Iets waar alle stakeholders mee zijn gebaat. “Value based”. Het zal overigens nog wel even duren voordat iedereen zover is.
    Implementatie van eHealth and PHR/EHR is niet zomaar gauw even gedaan.
    Zie bijvoorbeeld:
    Ross J, Stevenson F, Lau R, Murray E. Factors that influence the implementation of e-health: a systematic review of systematic reviews (an update). Implement Sci. 2016;11:146. https://doi.org/10.1186/s13012-016-0510-7.
    en vooral uit eigen land:
    From chronic disease management to person-centered eHealth; a review on the necessity for blended care
    Esther P.W.A. Talboom-Kamp a,b, Noortje A. Verdijk a,b, Marise J. Kasteleyn a, Mattijs E. Numans a, Niels H. Chavannes a,; Clinical eHealth 1 (2018) 3–7 https://doi.org/10.1016/j.ceh.2018.01.001

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.