Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Zorgkantoren gaan achteruit met fraudebestrijding

Zorgkantoren scoren slecht bij de aanpak van fraude.Ten opzichte van 2011 zijn ze in 2012 achteruit gegaan in hun bestrijding van oneigenlijk gebruik van zorgbudget. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in een Kamerbrief van 28 april. Met name Achmea, Agis, Menzis en Salland scoren een onvoldoende op fraudebestrijding, zo blijkt uit het achterliggende NZa-rapport.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgkantoren gaan achteruit met fraudebestrijding

Het rapport ‘Uitvoering AWBZ 2012’ waarover Van Rijn gisteren een Kamerbrief heeft verstuurd, is een beoordeling van elf ‘concessiehouders’. Dat zijn grote zorgverzekeraars die een of meerdere zorgkantoren beheren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde dit rapport eind vorig jaar. Het blijkt dat acht concessiehouders over de volle breedte een ‘goed’ scoren en drie een krappe voldoende. Op het punt ‘bestrijding misbruik’ scoren vier concessiehouders echter een onvoldoende. Het gaat hier om Achmea, Agis, Menzis en Salland. Drie scoren op dit punt ‘net aan voldoende’, te weten, Trias, Univé, VGZ. De NZa stelt ten aanzien van deze uitkomsten maatregelen te zullen

1
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Zorgkantoren in NL hebben een grote verantwoordelijkheid, het zijn kantoren waar miljarden doorheen gaan aan zorgbudget. De controle op rechtmatigheid is zwak georganiseerd. Veel van dit soort organen hebben veel macht, maar er is een hoop fun achter de voordeur. In 2015 krijgen weer een orgaan erbij: de gemeenten die miljarden aan zorgbudget gaan verkwisten door oeverloos regels te dichten en grote bek opzetten naar de klanten en veel wijsheid gaan verkopen dat de klant het allemaal zelf moet uitzoeken. Het is Nederland op z’n kop. Welke politieke partij breekt hier doorheen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.