Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkantoren garanderen geen budget voor extra kamers

Zorgorganisaties stoppen met de bouw van extra verpleeghuiskamers en kleinschalige woon-zorgcomplexen omdat het zorgkantoor geen contracten meer kan garanderen voor deze kamers. Het budget voor extra capaciteit dat het ministerie van VWS onder de zorgkantoren heeft verdeeld blijkt ontoereikend.
Zorgkantoren garanderen geen budget voor extra kamers

Brancheorganisatie ActiZ trekt aan de bel bij het ministerie van VWS en in de Tweede Kamer over de ontstane situatie. Voorheen kregen zorgorganisaties van het zorgkantoor vooraf de garantie dat tegenover een goedgekeurd bouwproject voldoende zorgcontracten staan. “Sinds 1 januari is die garantie vervallen en blijkt bovendien dat minder geld beschikbaar is dan de geschatte werkelijke kosten van de bouwprojecten”, schrijft ActiZ. Volgens VWS is 175 miljoen euro nodig om de extra capaciteit van komend jaar te dekken. Het ministerie heeft daarom alvast 150 miljoen euro vrijgemaakt. Volgens een raming van TNO wordt er echter voor 348 miljoen euro aan extra capaciteit gebouwd.

Onzekerheid over bouwprojecten Omring

Zorgorganisatie Omring heeft bijvoorbeeld vier projecten lopen voor de realisatie van kleinschalige woon-zorgcomplexen. Bestuurssecretaris Henri Hofman van Omring kreeg van het zorgkantoor van UVIT te horen dat er geen garanties waren dat het zorgkantoor de noodzakelijke productieafspraken zou kunnen maken. “Vroeger was dat een kwestie van een formulier invullen. Als wij geen zekerheid meer krijgen over contracten voor de extra capaciteit die we bouwen, zullen we de bouw moeten stoppen.” Zorgorganisaties hebben de zekerheid van contractafspraken nodig om de risico’s voor nieuw- en verbouw te kunnen dekken. Een banklening krijgen zij niet als daar geen garantie tegenover staat dat het gebouw daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. “Wij hebben op basis van de correspondentie vanuit VWS en NZa ook begrip voor de onzekerheid en dringen aan op een spoedige landelijke oplossing”, aldus Hofman.

ActiZ vreest wachtlijsten

ActiZ hekelt in haar persbericht de beslissing van zorgkantoren om geen garanties te geven. ”De zorgkantoren trekken eerder gemaakte toezeggingen terug. Een terechte afweging wellicht, maar dit laat onverlet dat door het onderbrengen van de zogenoemde capaciteitsuitbreiding in de reguliere budgetruimte van het zorgkantoor, zorgorganisaties zeer terughoudend zijn om extra appartementen te bouwen. Zonder die extra kamers ontstaan wachtlijsten voor verpleeghuizen, en dat kan niet de bedoeling zijn.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Klink geeft instelling met meerbedskamers ‘voorwaardelijk’

ARCADIS: ‘Bouwbesluit dupeert zorg niet’

ActiZ wil huisvestingcomponent in één klap invoeren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.