Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkompas stopt thuiszorg in Noord Holland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ongeveer 210 thuiszorgmedewerkers van Zorgkompas, werkzaam in de zeven West-Friese gemeenten (Hoorn, Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Stede Broec en Opmeer) verliezen hun baan omdat hun werkgever op 1 januari 2017 stopt met het leveren van huishoudelijke hulp in deze gemeenten.
schoonmaak.fotolia.vierkant.gif
Foto: Fotolia

Dat meldt de FNV.

Aanbesteding
FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: ‘Deze zeven gemeenten bieden een veel te laag bedrag voor thuiszorg in de nieuwe aanbesteding. Schandalig dat geld op de eerste plaats komt in plaats van goede zorg voor de cliënten en een fatsoenlijk loon voor de werknemers.’

‘Te lage tarieven’
De FNV is laaiend over de gang van zaken, zegt Van der Pligt: ‘Deze werknemers zijn geen wegwerpartikel dat je kunt inruilen als het zo uitkomt. Gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Aan de ene kant willen ze dat de thuiszorgmedewerkers problemen signaleren, maar willen daar vervolgens niet naar betalen. Wethouder Olierook van de gemeente Enkhuizen komt niet verder dan te zeggen dat er aanbieders zijn die het wel voor een laag tarief willen doen.’

Arbeidsvoorwaarden
De thuiszorgmedewerkers gaan een onzekere toekomst tegemoet en moeten afwachten of ze worden overgenomen door een nieuwe werkgever en tegen welke arbeidsvoorwaarden. Ook voor de cliënten van de thuiszorg is er grote onzekerheid of zij hun vertrouwde thuiszorgmedewerker behouden. Van der Pligt: ‘De FNV wil dat de gemeenten afspraken maken met een nieuwe zorginstelling zodat thuiszorgmedewerkers hun baan en arbeidsvoorwaarden en cliënten hun vaste thuiszorgmedewerker behouden. De zorg voor kwetsbare ouderen is ook na het stoppen van Zorgkompas nodig.’

Cao-vvt
Op dit moment ligt er een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao voor de Verpleeghuizen en Thuiszorg met de kleine vakbonden CNV en NU’91. De FNV-leden hebben dit akkoord massaal weggestemd onder andere omdat de FNV afspraken in de cao wilde maken om de onzekerheid in de thuiszorg weg te nemen. De FNV wil dat personeel in de thuiszorg met behoud van arbeidsvoorwaarden wordt overgenomen bij overgang naar een andere aanbieder. Dit is nu nog niet waterdicht geregeld in de huidige cao en we zien overal in het land dat bij een overname door een andere aanbieder het personeel vaak salaris moet inleveren voor het zelfde werk bij dezelfde cliënten. 

FNV
De FNV gaat met de medewerkers van Zorgkompas in overleg en overweegt acties richting de gemeenten en de werkgeversorganisaties die nu een slechte cao in de thuiszorg willen afsluiten.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.