Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgkosten verstandelijk gehandicapten gestegen

Een kwart van het volledige budget voor langdurige zorg gaat naar verstandelijk gehandicapten. In 2011 hadden 166.000 verstandelijk gehandicapten recht op zorg via de AWBZ. De kosten daarvan bedroegen 6,7 miljard euro.
Zorgkosten verstandelijk gehandicapten gestegen
Foto: ANP Photo

De kosten van deze zorg stegen tussen 2007 en 2011 met gemiddeld 7 procent per jaar, zo staat in de publicatie ‘Lasten onder de loep’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). ‘Zorgwekkend’, noemt het SCP de snel oplopende kosten, zeker in de recessie waar Nederland in zit.

Groei lvg’ers
Die groei komt vooral doordat er meer licht verstandelijk gehandicapten (7 procent) en zwakbegaafden (15 procent) zijn die zorg vragen. Het SCP voegt daaraan toe dat er geen aanwijzingen zijn dat het totale aantal mensen met een verstandelijke handicap is toegenomen, maar wel dat de groep gehandicapten om uiteenlopende redenen meer hulp vraagt.

Ingewikkelde samenleving
Een verklaring is volgens het SCP dat de samenleving ingewikkelder aan het worden is en afwijkend gedrag minder tolereert. Daarnaast nemen informele netwerken af, zodat mensen de zorg vaker in het formele circuit moeten zoeken. Ook zijn er steeds betere mogelijkheden om diagnoses te stellen op het terrein van bijkomende problematiek zoals autisme en ADHD.

Kosten
De zorgvraag van ernstig verstandelijk gehandicapten, mensen met een IQ onder de 50, bedroeg in 2011 gemiddeld 57.000 euro per persoon. Bij licht verstandelijk gehandicapten (een IQ tussen de 50 en 69) gaat het om 34.000 euro en bij zwakbegaafden (IQ tussen 70 en 85) zijn de gemiddelde kosten 28.000 euro. (ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.