Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgmedewerkers vaker naar fysio en psych

Zorgmedewerkers maken meer gebruik van fysiotherapie en psychische zorg in vergelijking met landelijke gegevens. Dat blijkt uit promotieonderzoek naar het zorggebruik van medewerkers in verschillende zorgsectoren.
Zorgmedewerkers vaker naar fysio en psych

Het onderzoek is uitgevoerd door de faculteit Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met Stichting IZZ, de zorgverzekering van zorgpersoneel. Onderzoekers Bram Steijn en Lars Tummers van de Erasmus Universiteit hebben het onderzoek deze week gepresenteerd.

Fysiotherapie

In het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van de geanonimiseerde gegevens van de IZZ Zorgverzekering over zorggebruik. Als het gaat om fysiotherapie heeft 4 op de 10 bij IZZ verzekerde zorgmedewerkers in 2011 fysiotherapie gebruikt. Vergeleken met 2010 is dit een stijging van 2 procent. Opvallend is dat het aantal gebruikers van fysiotherapie onder ziekenhuispersoneel daalde.

Duurzame inzetbaarheid

Met de uitkomsten van het onderzoek kan er gekeken worden hoe zorggebruik voorkomen kan worden en daarmee de inzetbaarheid van zorgmedewerkers vergroot kan worden. ‘Stichting IZZ ondersteunt organisaties in de zorgsector bij hun gezondheidsbeleid en de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers. De hoge mate van spreiding in het zorggebruik, ook binnen de verschillende zorgsectoren, is voor ons een aanleiding voor nader onderzoek naar beïnvloedbare oorzaken.’ aldus Dominique Vijverberg, Algemeen directeur Stichting IZZ.

Databestanden

Promotor Bram Steijn geeft aan: ‘Voor ons als universiteit is de database van IZZ natuurlijk ideaal. Onderzoek begint bij vergelijken. Het is interessant om gebruik te mogen maken van dit soort databestanden. Als onderzoekers hanteren wij niet alleen een wetenschappelijke doelstelling, maar ook een maatschappelijke. Ons werk moet echt iets opleveren, dat maakt deze samenwerking ook zo mooi.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ziekteverzuim zorg licht gestegen

Stichting IZZ lanceert platform voor zorgsuccessen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is triest, treurig en geldverslindend elke keer te moeten constateren dat mensen uit het zorgtraject ZO VER van de praktijk, ZOVER van wat op de vloer gebeurt AFSTAAN.
    Weer een duur onderzoek om te constateren dat de zorgmedewerkers relatief vaak naar de fysiotherapie en psychische zorg gaan/moeten. En de reden is toch zo eenvoudig ALS JE MAAR BEKEND BENT met de zorg in verpleeg en zorginstellingen (mijn vrouw lag daar 5 jaar en ik was er 10 uur per dag en ik ben een gepensioneerde kontrole-, kwaliteit- en efficiency man en ik hield mijn ogen goed open).
    Door structurele onderbezetting is het gebruik van hulpmiddelen (zoals til-liften en werken met tweeen als dat nodig en vereist is) en nog meer, lastig en tijdrovend en wordt om die reden heel vaak niet gedaan. Bovendien komt bij vele getrouwde verpleegsters/verzorgsters nog bij het thuisfront en wacht daar nog een drukke baan met kinderen. Het gevolg is niet moeilijk, overbelasting en naar de fysiotherapie. Doordat men vaak niet weet wat er aan de hand is, plus de ontkenning en de noodzaak (gezin met kinderen) is — met de ellende van overbelasting — de gang naar psychische zorg zo gemaakt.
    (de structurele onderbezetting heeft als oorzaak dat de AWBZ betaalt voor een vereiste bezetting van bijv 5 medewerkers en de zorginstelling zet er maar 2 of 3 neer: tel uit je winst. Geen een bestuurder zal het een zorg zijn dat de medewerkers bij de fysio en psycho zitten; hij zit immers in zijn derde huis in Toscane met zulke leuke opbrengsten).
    Moraal van het verhaal. Deze dure Onderzoekcommissie — om vast te stellen dat het zo is — was niet nodig en zeker geen volgende commissie om vast te stellen wat er aan te doen is; want dat heb ik nu (GRATIS)al medegedeeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.