Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgorganisaties vechten WMO-aanbesteding aan

MAARSSEN - Zorgorganisaties die buiten de boot vallen bij de aanbesteding van huishoudelijke verzorging, stappen naar de rechter. De Frankelandgroep daagt de gemeente Schiedam, Laurens de gemeente Ridderkerk.

De Frankelandgroep, Argos Zorggroep en Zorgcombinatie Nieuwe Maas slepen de gemeenten Schiedam voor de rechter. De drie lokale aanbieders zijn in de eerste fase van de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) niet geselecteerd om in te schrijven. Van de huidige aanbieders mag alleen de Thuiszorg Nieuwe Waterweg Noord mee doen aan de tweede fase. De andere vier organisaties, zoals de Evean-groep, komen allemaal uit een andere regio.

Onderaannemers

Frankeland-bestuurder Ben de Koning laat weten verbijsterd te zijn. “Er is helemaal niet gekeken naar de kwaliteit van de thuiszorg die wij leveren. Het doorslaggevende criterium was het aantal uren huishoudelijke verzorging dat een organisatie de afgelopen drie jaar heeft geleverd. Wij doen jaarlijks 40.000 uur. Evean doet miljoenen uren, maar wel in Drenthe. Die kunnen dat hier alleen via onderaannemers realiseren.”

Claims

Naast het kort geding – dat 12 oktober dient – probeert Frankeland via politieke druk de gemeente te bewegen om de aanbestedingsprocedure te stoppen en opnieuw te beginnen. De organisatie krijgt daarbij steun van zorgkantoor DSW . DSW-bestuurder Chris Oomen roept de gemeente op de aanbesteding te staken en opnieuw te starten. De gemeente zou dat niet willen doen, omdat ze claims vreest van andere zorgorganisaties. DSW zegt die eventuele claims voor haar rekening te willen nemen.

Kort geding

Ook zorgorganisatie Laurens in Ridderkerk is niet te spreken over de selectieprocedure. De organisatie is in de gemeenten een van de grootste zorgaanbieders, maar valt bij de nieuwe aanbesteding buiten de boot. Laurens spant met de Argos Zorggroep een kort geding aan tegen de gemeente, dat in november zal dienen.

Reformatorisch

Volgens Laurens zijn er aanwijzingen dat de selectiecommissie de zorgorganisatie fout beoordeeld heeft. Ook vindt Laurens het niet duidelijk hoe de commissie de offertes van de verschillende organisaties heeft geëvalueerd en met elkaar vergeleken. “We kunnen aantonen dat er rekenfouten zijn gemaakt”, zegt bestuurder Marc Scholten. “Ik vermoed dat de gemeente naar een keuze heeft toegerekend. De wethouder zei onlangs in Trouw dat de gemeente de WMO graag aan instellingen van Reformatorische gezindte wil gunnen. Twee van de drie zijn inderdaad Reformatisch.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.