Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgpremie daalde licht in 2013

De gemiddelde zorgpremie daalde licht in 2013. Dit komt door de positieve resultaten van zorgverzekeraars, die zij onder andere behalen door een scherpe inkoop van zorg. Dit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vast in haar jaarlijkse marktscan van de zorgverzekeringsmarkt.
Zorgpremie daalde licht in 2013
Foto: NZa

De gemiddelde zorgpremie daalde van 1226 euro in 2012 naar 1213 euro in 2013. Deze daling met per saldo 13 euro werd mogelijk door de positieve resultaten van zorgverzekeraars, onder andere door het scherper inkopen van zorg. Dit leverde een besparing van in totaal 117 euro op. De pakketmaatregelen van de overheid en de jaarlijkse stijging van het zorggebruik verhoogden de premie weer met 104 euro. De grootste voordelen haalden verzekeraars dankzij het preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Hiermee dwingen zorgverzekeraars af dat apotheken goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof aanbieden aan hun patiënten. Dit preferentiebeleid heeft tot nu toe al 750 miljoen euro bespaard.

Meer overstappers
Volgens de scan van de NZa is de zorgverzekeringsmarkt toegankelijk. Hoewel de meeste mensen vinden dat het veel tijd en moeite kost om polissen te vergelijken, stappen steeds meer verzekerden over naar een andere verzekeraar: het aantal overstappers in 2013 is met 8,3 procent het hoogst sinds 2007. De NZa ontving geen signalen over het schenden van acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie of andere vormen van risicoselectie die in strijd zijn met de wet. De basisverzekering is hierdoor toegankelijk voor iedereen. Ook de aanvullende verzekering, waarvoor wel acceptatievoorwaarden gesteld mogen worden, is zeer volgens de autoriteit toegankelijk.

Besparen op zorgverzekering
De cijfers wijzen er verder op dat consumenten proberen op hun zorgverzekeringen te besparen. Zo kiest bijna 10 procent van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico. Ook het aantal verkochte aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen in 2012 tot 14,3 miljoen in 2013. Dit betekent dat nu iets meer dan 85 procent van alle verzekerden een aanvullende zorgverzekering heeft. Van de verzekerden sloot 9 procent een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg af in 2013.

Overzekerden en wanbetalers
Het aantal onverzekerden is met dank aan de Wet ‘Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering’ in 2011 sterk teruggelopen. Het aantal wanbetalers bleef in 2012 vrijwel ongewijzigd.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.