Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgprestatiemodel vertraagt verkorten van wachtlijsten ggz

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
De contractering van 2022 in de ggz heeft nauwelijks bijgedragen aan het oplossen van de wachtlijsten. Dat concludeert de NZa in haar jaarlijkse contracteringsmonitor. Ondanks eerder advies van de NZa om meerjarencontracten af te sluiten, zijn er in 2022 ‘bijna geen meerjarencontracten afgesloten’. De invoering van het nieuwe zorgprestatiemodel gaf te veel onzekerheid voor langdurige commitment, zeggen zorgverzekeraars en –aanbieders.
psycholoog
Foto: Channel Partners / Zoonar / picture alliance
Premium

Door de invoering van het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Wat veroorzaakt wachtlijsten: teveel tijd kwijt aan administratie; te lage omzetplafonds; teveel aanvullende eisen van zorgverzekeraars zoals productmix, 65% nieuwe verzekerden, gemiddelde kosten per behandeling etc, dat zorgt allemaal voor onnodige bureaucratie. Laat professionals gewoon hun werk doen tegen een eerlijk tarief zonder alle rompslomp die naast irritatie bij zowel patiënt als zorgaanbieder veel tijd en dus geld kost.

  2. Lees alle reacties
  3. Meerjaren contracten zorgen echt niet voor lagere wachttijden. Het enige wat echt lagere wachttijden tot gevolg heeft zijn ruimere budgetten en hogere procentuele vergoedingen. Oh ja en niet onbelangrijk; minder of geen bemoeienis door de zorgverzekeraars door op de stoel van de zorgaanbieder te gaan zitten.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.