Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZorgSaam krijgt 4,8 miljoen euro beschikbaarheidsbijdrage

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
ZorgSaam in Terneuzen krijgt alsnog de beschikbaarheidsbijdrage voor de acute zorg. Voor de jaren 2013 en 2014 gaat het om 4,8 miljoen euro.
ZorgSaam krijgt 4
Foto: ANP Lex van Lieshout

De regeling voor beschikbaarheidsbijdrage is in het leven geroepen om de acute zorg in de periferie in stand te houden. Voor kleine ziekenhuizen zijn de kosten van de spoedzorg te hoog om helemaal zelf te dragen. Maar het ziekenhuis in Terneuzen moet de acute zorg wel blijven leveren om te garanderen dat bewoners van Zeeuws-Vlaanderen binnen 45 minuten in het ziekenhuis moeten kunnen zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wees de aanvraag van ZorgSaam echter af. Volgens de NZa moest zorgverzekeraar CZ voor de kosten opdraaien. Alleen als de zorgverzekeraar dat niet kon, zou er een beroep op de regeling kunnen worden gedaan. In de praktijk kwam dat erop neer dat geen enkel ziekenhuis nog in aanmerking kwam. Minister Schippers van VWS heeft daarop de voorwaarden aangepast.

Financieel tekort

ZorgSaam krijgt per jaar 2,4 miljoen euro, zo heeft de NZa afgelopen vrijdag besloten. Voor de jaren 2013 en 2014 gaat het dus om 4,8 miljoen euro. De organisatie kan het geld goed gebruiken, want het verkeert in financiële problemen.  In 2014 was er een tekort van 25 miljoen euro. Die zijn hiermee niet in een keer opgelost. De reorganisatie onder leiding van Maarten Rutgers gaat gewoon door.

1 REACTIE

  1. Goed dat VWS en NZa elkaar hebben weten te vinden, mede dankzij inzet van ZN en NVZ. Jammer dat het zo lang moest duren, met alle bijkomende schade van dien. Het is overigens geen oplossing voor 1 individueel ziekenhuis. Het probleem is ontstaan door de wijziging van de bekostigingsystematiek, en bestaat ook in 2015 nog steeds.Waarom de systeem-oplossing dan niet structureel gemaakt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.