Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgsector interessante markt voor vastgoedbeleggers’

Mark van Dorresteijn
Institutionele vastgoedbeleggers moeten de zorgsector herontdekken. Het is een interessante markt voor ze, stellen Fred Bisschop en Wart Mandersloot van het Centrum Zorg en Bouw van TNO op de website van Cobouw.
'Zorgsector interessante markt voor vastgoedbeleggers'

De TNO’ers stellen op de website dat de zorg een blijvende groeimarkt is. Binnen het nieuwe bouwregime zijn zorginstellingen zelf verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van vastgoed. Om bouwbudgetten rond te krijgen, zijn zorginstellingen nu afhankelijk van een klein aantal banken. Die schieten, signaleren de TNO’ers, tekort. Bouwplannen lopen vast doordat de banken het laten afweten. Bisschop: “Of de financiering komt te laat.” Dat maakt dan de doorlooptijd weer langer. “Een probleem met banken is dat er in Nederland slechts drie of vier zijn die de bouw van bijvoorbeeld ziekenhuizen financieren. Je bent afhankelijk van een paar spelers. Daardoor is er bij de financiering te weinig marktwerking.”

Zorgbouw

Zorgbouw, stellen ze, heeft echter het perspectief van een van de betere beleggingscategorieën. Demografische ontwikkelingen en de toename van de medische kennis voor behandeling van aandoeningen garanderen een groei van de vraag naar zorg en daarmee naar gebouwen. Bisschop en Mandersloot noemen de zorgbouw een interessant alternatief voor kantorenbouw. Zeker nu naar verwachting de levenscyclus van nieuwe gebouwen langer wordt dankzij de opkomst van “flexibel, integraal en toekomstgericht bouwen”.

Maasziekenhuis

De nieuwbouw van het Maasziekenhuis in Boxmeer heeft het bijna allemaal, volgens de Bisschop en Mandersloot. “Belegger Syntrus Achmea heeft daar een deel van de financiering op zich genomen. Verder zijn de vastgoedbeleggers nog afwachtend in deze nieuwe markt.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Herontwikkeling van zorgvastgoed loont

Zorgvastgoed als kans om te ondernemen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.