Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraar moet regionaal huisartsentekort aanpakken

Anouk Brinkman
Zorgverzekeraars spelen een belangrijke rol in de aanpak van het tekort aan huisartsen in de regio. Dit stelt minister Bruno Bruins van VWS in antwoorden op Kamervragen over het huisartsentekort in Friesland en Zeeland.
Arts En Patiënt

Uit de brief van minister Bruins van VWS blijkt dat 46 procent van de huisartsen in Zeeland ouder dan 55 jaar is. Dat is 15 procent boven het landelijk gemiddelde. In Friesland, waar ook sprake is van een tekort aan opvolgers voor huisartsen, is het aandeel 55-plussers 34 procent. Bruins vindt het de verantwoordelijkheid van de regio om naar een oplossing te zoeken voor het huisartsentekort. ‘De regio is zelf aan zet om het aantrekkelijk te maken dat huisartsen daar willen komen werken. Daarnaast hebben verzekeraars een zorgplicht en daarmee een belangrijke rol in het toegankelijk houden van de huisartsenzorg’, aldus de minister in zijn antwoord op Kamervragen van VVD-leden Aukje de Vries en Leendert de Lange.

Diverse maatregelen

Volgens de minister herkennen meerdere zorgverzekeraars het huisartsentekort op regionaal niveau. Om vestiging in krimpgebieden aantrekkelijker te maken, nemen zorgverzekeraars diverse maatregelen. De minister noemt onder meer samenwerking met andere partijen in de regio vanuit het bredere perspectief wonen, werk en onderwijs en het organiseren van bijeenkomsten voor solistisch werkende huisartsen om ze bewust te maken van het opvolgingsprobleem.

Huisartsenzorg waarborgen

Ook De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) heeft de afgelopen jaren diverse maatregelen getroffen om de continuïteit van huisartsenzorg op de lange termijn te waarborgen. Zo investeert de verzekeraar in de inzet van praktijkmanagers die de samenwerking tussen huisartspraktijken moeten gaan realiseren. DFZ neemt en bemiddelingsrol aan als het verzekerden niet lukt om een nieuwe huisarts te vinden.

Regionaal actieplan

Betrokken partijen in de regio Friesland willen komend voorjaar een actieplan presenteren betreffende de toekomst van de huisartszorg. DFZ heeft daartoe in 2017 meerdere gesprekken gevoerd met huisartsen, opleidingsinstituten, gemeente, provincie, waarnemers, ROS Friesland en GGD Fryslân. Het plan gaat onder meer in op hoe de vestiging van huisartsen kan worden vergemakkelijkt en hoe een huisarts bij de start van een nieuwe praktijk kan worden ondersteund.

Voordelen huisarts in opleiding

De Huisartsen Opleiding Nederland heeft een aparte website gemaakt om de aantrekkelijkheid van de huisartsopleiding Zeeland onder de aandacht te brengen. Daarnaast geldt voor een huisarts in opleiding die een opleidingsplaats in Zeeland heeft, dat een deel van de reistijd als werktijd kan worden gezien en mogen zij hotelovernachtingen declareren. Huisartsen in opleiding die hun opleiding in Zeeuws-Vlaanderen willen volgen, krijgen een toeslag op het salaris.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.