Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Zorgverzekeraar toetst toegang tot vergoedingsregeling

Redacteur Zorg+Welzijn
Staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten geeft zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid te toetsen of een cliënt recht heeft op zorg via de vergoedingsregeling, als hij buiten de pgb-maatregel valt. Het zorgkantoor wijst een aanvraag toe als de benodigde zorg niet in natura kan worden geleverd. Dat blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer over de pgb-maatregelen.
Zorgverzekeraar toetst toegang tot vergoedingsregeling

Het zorgplan van de cliënt is leidend bij de aanvraag en toestemming van individuele zorg via de vergoedingsregeling voor mensen die geen beroep meer kunnen doen op het persoongebonden budget. De zorgverzekeraar toetst op basis van het zorgplan of de cliënt toegang krijgt tot de vergoedingsregeling. Ook de betaalde inzet van mantelzorgers blijft mogelijk.

Zorgplan

Veldhuijzen Van Zanten formuleert in de brief aan de Tweede Kamer: “Nadere toelichting op de pgb-maatregelen 2012” de criteria voor de aanvraag van individuele zorg via de zogenoemde “vergoedingsregeling persoonlijke zorg”. Het moet gaan om complexe – extramurale – zorgvraag van minimaal 10 uur per week en de zorg moet niet ‘in natura’ via een zorgaanbieder te krijgen zijn. Er moet dus een volledig ingevuld zorgplan zijn. Het zorgkantoor toetst het gecontracteerde zorgaanbod.

Mantelzorgers

De staatssecretaris schrijft verder dat zij van mening is: “dat naaste betrokkenen vanuit de pgb-regeling én vanuit de vergoedingsregeling financieel gecompenseerd moeten kunnen worden voor de zorg die zij bieden.” Daarnaast zal zij de effecten van de pgb-maatregel monitoren “en zo nodig bijsturen”. Zij belooft de Kamer ieder kwartaal te informeren over hoe de pgb-maatregelen in de praktijk uitpakken en welke conclusies en acties ze daaraan verbindt. “Mocht het gecontracteerde zorgaanbod niet in staat zijn de gewenste zorg op tijd te leveren en er is geen alternatief, zal ik direct vanaf 1 januari 2012 bekijken of het nodig is de regeling te versoepelen.”

ADL-bewoners

Ook mensen met een lichamelijke handicap, die zelfstandig wonen met ADL (Activiteiten van het Dagelijks Leven) assistentie, dreigden hen pgb kwijt te raken. Voor hen wil Veldhuijzen Van Zanten het pgb tot 1 januari 2014 handhaven voor zorg die geen onderdeel is van de ADL-assistentie. Het herindicatietraject voor ADL-bewoners is nog gaande, waardoor de individuele situatie van cliënten verschillend kan zijn, aldus de staatssecretaris. (Zorgvisie – Carolien Stam)

lees ook:

Subsidieplafond pgb in 2012 is verlaagd

Groen licht voor vergoedingsregeling pgb

Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

‘Staatssecretaris schuift pgb-zorg af naar verzekeraars’

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. de staatssecretaris
  mvr veldhuijzen van zanten moet
  het nog een jaartje volhouden met deze onzin, dan is 1/3.
  van de gehandicapten /invalide mensen al dood. heb dat geld al terug verdiend.
  het is toch en grote schande dat de persoon maar der eigen wil zomaar gewoon kan/mag doordrijven .
  de dame maakt nederland kapot
  en daardoor komt het hier net
  als in griekenland tot een opstand, ook daar heeft zij aan gedacht. want daar zijn ook al vele dodelijke menselijke slachtoffers gevallen. dus zo kan het ook.
  en dan is er maar een persoon
  daarvoor verantwoodelijk.
  en dat is die lachende dame
  op de foto.wie kan haar niet!

 3. via contracten hopen de zorgverzekeraars de toegang zo te reguleren, maar bij mijn weten ontbreekt hierop de controle!Al doen ze het steekproefgewijs, maar sinds 30-jaar gecontracteerd heb ik geen verdere contracten meer gesloten omdat op de naleving zo goed als niet gecontroleerd wordt!

 4. Ik denk dat het een weg is van wie de langste adem heeft. De werkende zorgvrager, die nu nog wordt geholpen door een zorgwerker die helemaal is ingespeeld op de zorgvraag, moet zijn hulp zoeken bij een medewerker van een zorgaanbieder, ziet u al medewerkers die jarenlang gewend zijn om om 7.30 uur te beginnen met werken, nu naar een klant gaan om bijvoorbeeld 6.00 uur in de morgen?
  Gevolg de zorgvrager krijgt niet op tijd de zorg en is in het slechtste geval veroordeeld tot een uitkering, omdat het werken zo onmogelijk gemaakt wordt. Als dit voorkomt, wordt dit uiteindelijk wel opgelost maar dan is het onheil al geschied. Dus staatssecretaris weet wat u doet, bezint voor je begint.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.