Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverzekeraars moeten fraudeonderzoek uitwisselen’

Mark van Dorresteijn
VWS wil dat zorgverzekeraars elkaars controles en fraudeonderzoeken mogen gebruiken. Het gebeurt nu nog regelmatig dat onderzoeken onnodig dubbel worden uitgevoerd. ‘Dat is zonde van de tijd en van mankracht’, stelt het ministerie in het Programmaplan Rechtmatige Zorg, Aanpak van Fouten en Fraude 2015 – 2018.

In het plan beschrijft VWS de aanpak om declaratiefouten en zorgfraude aan te pakken. Het is een dynamisch programma waarbij VWS samenwerkt met patiënten/cliënten, zorgaanbieders, het CIZ, verzekeraars/wlz-uitvoerders, gemeenten, Zorginstituut Nederland, de NZa, de IGZ, bijzondere opsporingsdiensten en het OM.

Delen van controles en fraudeonderzoek

Zorgverzekeraars voeren momenteel onafhankelijk van elkaar fraudeonderzoek uit, zelfs als zij mogelijke overtredingen bij dezelfde zorgaanbieder  of zorginstellingen bekijken. Wettelijk is het alleen nog niet mogelijk om bewijs vanuit deze onderzoeken onderling te delen. Verzekeraars voeren daardoor soms onderzoeken dubbel uit. Om geld en mankracht te besparen bekijkt VWS of verzekeraars elkaars controles en fraudeonderzoeken over kunnen nemen zodat zij bij bewezen onrechtmatigheden de incorrecte declaraties aan hun adres ook kunnen corrigeren.

Fraudeonderzoek

Zorgverzekeraars sporen de laatste jaren steeds meer onjuist besteed zorggeld op. In 2011 vonden zij 167 miljoen aan onjuiste betalingen, dat nam toe tot 198 miljoen in 2012. In 2013 steeg het bedrag tot 329 miljoen euro. Om meer onrechtmatigheden op te sporen werken zij al samen. Ze delen signalen en resultaten van zowel controle als fraude en werken samen aan onderzoeken naar grote fraudezaken die landelijk spelen. Daarnaast besteden de zorgverzekeraars elk jaar gezamenlijk extra aandacht aan specifieke zorgsectoren. Voor 2013 en 2014 waren dat de geestelijke gezondheidszorg, de medisch specialistische zorg en de huisartsenzorg.

Rol van de patiënt

Ook patiënten dragen vaker bij aan de opsporing van fraude. In het programmaplan stelt VWS dat zij de facturen inzichtelijker willen maken en patiënten willen aansporen om zorgnota’s te controleren. Dat het controleren van zorgnota’s helpt, bewees CZ onlangs. In het online portaal van CZ werd een knop ingebouwd waarmee verzekerden onjuiste declaraties konden aangeven. Zij vonden ruim 600.000 euro aan onterechte betalingen.

Programmaplan Rechtmatige Zorg

Ketenbrede samenwerking, preventie, controle en handhaving zijn de vier thema’s waar VWS zich op richt in het programmaplan. Andere belangrijke elementen uit dit programma zijn: één centraal meldpunt voor zorgfraude, grotere capaciteit van het Openbaar Ministerie, duidelijke en fraudebestendige regels, afspraken over correct declareren bij zorgaanbieders en aanscherping van de Wet toelating zorginstellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.