Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars willen ketenzorg zonder eigen risico

Mark van Dorresteijn
Ketenzorg voor chronisch zieken moet in zijn geheel buiten het eigen risico vallen. Dit bepleit Zorgverzekeraars Nederland per brief bij de vaste kamercommissie VWS.

Minister Klink wil voor vier chronische aandoeningen functionele bekostiging invoeren vanaf 2010. De zorg moet in ketens worden aangeboden.

Onuitvoerbaar

Omdat deze zorg nu deels binnen en deels buiten het eigen risico valt, dreigt de regeling voor de zorgverzekeraars praktisch onuitvoerbaar te worden. Bijkomend voordeel van ketenzorg buiten het eigen risico, is dat patiënten hierdoor worden gestimuleerd de zorg binnen de eerste lijn te halen. Voor bezoeken aan de specialist in het ziekenhuis moeten zij immers wel het eigen risico aanspreken.

Veel te snel

ZN vindt ook dat minister Klink de nieuwe bekostiging te overhaast wil invoeren. Een woordvoerder: “Voer niet vier ketens tegelijk in, dat kunnen de zorgverzekeraars niet aan. Met één keten beginnen, bijvoorbeeld met diabetes, zou verantwoord zijn.” De Kamer debatteert morgen over de functionele bekostiging in de eerste lijn. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink wijzigt financiering zorg aan chronisch zieken

‘Neem gedrag chronisch zieke mee in behandeling’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.