Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekering is onduidelijk voor Nederlanders

Redacteur Zorgvisie
Nederlanders weten maar weinig over de zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl. Vooral werklozen en mensen met een laag inkomen weten weinig over de verzekering.
Geenidee-iStock-400.jpg
Foto: iStock

In totaal deden er ruim 1000 mensen mee aan de test. Een derde daarvan heeft nog nooit gehoord van een restitutie-, natura-, of budgetpolis, blijkt uit de resultaten. Ook heeft 40 procent geen idee wat voor soort basispolis hij eigenlijk heeft. Op vragen over vergoedingen, het eigen risico en eigen bijdragen wisten veel respondenten de antwoorden ook niet. Ruim de helft van de deelnemers denkt bijvoorbeeld dat het eigen risico onder meer geldt voor tandarts- en fysiotherapiebehandelingen.

Eigen risico in zorgverzekering
Bijna 17 procent van de deelnemers denkt dat huisartsbezoeken van het eigen risico moeten worden betaald. Van kraamzorg denkt 35 procent dat. Een derde van de respondenten denkt daarnaast juist dat bij ziekenhuisoperaties, spoedeisende hulp, ambulancevervoer en bloedprikken geen eigen risico geldt, zegt Pricewise. Als het eigen risico is opgemaakt, denkt ruim de helft van de deelnemers dat er geen bijdrage meer hoeft te worden betaald. Over die eigen bijdrage denkt 62 procent dat hij verlaagd kan worden in ruil voor een lagere premie.

Onduidelijk
Ten slotte vroeg Priceswise deelnemers wie er allemaal gelden als professionele zorgverleners. Dat een ziekenhuis dit is, wist 83 procent. Maar dat zorgverzekeraars, mantelzorgers, huishoudelijke hulp en het ministerie van VWS dit niet zijn, was bij bepaalde groepen onbekend. Een vijfde van de deelnemers dacht bijvoorbeeld dat zorgverzekeraars professionele zorgverleners zijn, waar 18 procent denkt dat mantelzorgers ook onder die noemer mogen worden geschaard.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.