Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvilla Mardan moet sluiten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgvilla Mardan in Wildervank moet stoppen met zorg verlenen. De aanwijzing van de Inspectie uit september is niet opgevolgd.
Mardan.winschoten.gif

Dat laat de Inspectie weten. 

Mardan
Zorgvilla Mardan in Wildervank is onderdeel van Mardan Zorg BV. Dit is een kleinschalige zorgaanbieder voor begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Zorgvilla Mardan is op 1 januari 2016 gestart. In deze zorginstelling wonen cliënten met heel verschillende zorgvragen.

Risico’s
Na een periode van verscherpt toezicht gaf de IGZ Mardan in september 2016 een aanwijzing omdat de zorg niet aan de normen voldeed. De inspectie zag aanhoudende risico’s voor cliënten. Mardan kreeg in de aanwijzing van september 2016 drie maanden om de nodige verbeteringen door te voeren. Een en ander leidde niet tot verbetering van de zorg, zo constateerde de IGZ tijdens een tussentijds inspectiebezoek in november. Dit bleek ook uit andere signalen die de inspectie kreeg.

Slecht bestuur
De inspectie ziet een gebrek aan verbeterkracht bij de organisatie en de bestuurder. Hierdoor is er sprake van een voortdurende risicovolle situatie zonder uitzicht op verbetering. Daarom legt de inspectie nu een vervangende aanwijzing op. Deze komt in de plaats van de aanwijzing van september 2016. Mardan moet de huidige cliënten binnen twee weken overdragen aan andere zorgaanbieders. De zorginstelling mag voorlopig ook geen nieuwe cliënten aannemen.

Coachingstraject
De bestuurder zat in een extern coachingstraject dat door de coach na enkele maanden is gestopt omdat deze er geen heil meer in zag. De bestuurder zou dit zelf uiterlijk 8 november melden bij de IGZ maar deed dit niet. Toen de IGZ het bericht een maand later via de coach had ontvangen en informeerde, antwoordde de bestuurder dat het traject om financiële redenen zou zijn gestopt. De coach gaf andere redenen: ‘De externe coaching heeft niet langer vertrouwen in de leiderschapsstijl van de bestuurder van Zorgvilla Mardan. Leiding en aansturing zijn structureel onvoldoende en ook voor de toekomst ziet men geen enkele verbetering optreden. Al met al ziet men dat dit grote nadelige consequenties heeft voor iedere poging om de zorg kwalitatief te verbeteren.

Ruzie
Uit de vele gesprekken met medewerkers, exmedewerkers en externen komt een beeld naar voren dat een aantal negatieve patronen telkens de kop op steken; de bestuurder maakt ruzie met medewerkers en stakeholders, komt afspraken niet na en kiest eerder voor financieel gewin dan voor het belang van de cliënten. Niets wijst erop dat er enige verbetering zal gaan optreden.

Financieel onvoldoende
Het geringe aantal cliënten biedt onvoldoende financiële basis om de continuïteit van de organisatie voor de langere termijn te borgen. De externe coaching acht het niet langer verantwoord om nog langer negen cliënten bloot te stellen aan de ‘slechte’ zorgomstandigheden binnen Zorgvilla Mardan. 

Dwangsom
Mardan mag pas weer zorg leveren wanneer zij naar het oordeel van de inspectie voldoet aan de normen voor het leveren van goede zorg. Mardan moet zich houden aan de aanwijzing. Gebeurt dat niet, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. 

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.