Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgvilla’s zijn in trek

In Nederland groeit het aantal particuliere zorgvilla's voor ouderen snel. Dat meldt de NOS vandaag. Zorgvilla's zijn particuliere, kleinschalige woonvormen buiten de reguliere verzorgingshuizen en verpleeghuizen om.
Zorgvilla’s zijn in trek
Foto: ANP Vincent Jannink

In een marktonderzoek dat de Nevep eerder liet uitvoeren werd geconcludeerd dat er alleen al dit jaar zeker twintig zorgvilla´s bijkomen, het aantal groeit van 149 tot zeker 169. Dat is een groei van ruim 16 procent in een jaar. Dit op een moment dat reguliere verzorgingshuizen juist krimpen en de deuren moeten sluiten, zo meldt de NOS.

Groei
Bewoners betalen veelal woonkosten van ten minste 2500 euro, naast de zorgkosten die door de overheid worden vergoed. Branchevereniging Nevep zegt dat het door de snelle groei lastig is geworden om de kwaliteit in de gaten te houden. Daarom wordt aan een keurmerk voor zorgvilla’s gewerkt.

Aantrekkelijk
Het aantal zorgvilla’s is nog wel steeds een klein deel van de totale woonzorgmarkt: slechts zo’n 2 procent van de bedden in verzorgings-, en verpleeghuizen staat op dit moment in kleinschalige particuliere voorzieningen. De ouderenbond Anbo noemt de groei van het aantal zorgvilla’s verklaarbaar: vermogende ouderen betalen sinds 2012 een hogere eigen bijdrage (die inmiddels kan oplopen tot 2189,20 euro per maand) en willen daarvoor iets terug. Dat maakt het voor hen aantrekkelijk om meer te betalen voor een woonvoorziening waar ze een omgeving en service krijgen die meer op hun wensen zijn afgestemd. (NOS)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.