Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, juli 2013

Eindredacteur
NVZ-voorzitter van Rooy over grote issues als financiering en transparantie van de ziekenhuiszorg. Verder in dit nummer veel aandacht voor de perikelen rond de 'grootste transitie in de zorg ooit': scheiden wonen en zorg.
Zorgvisie magazine

NVZ-voorzitter van Rooy over grote issues als financiering en transparantie van de ziekenhuiszorg. Een sterk pleidooi voor eenvoud. Verder in dit nummer onder meer: wanneer en hoe kunnen bestuurders ingrijpen wanneer het misgaat in een maatschap en controleren verzekeraars de declaraties van artsen volgens de regels? In de focus zorgen over de effecten van scheiden wonen en zorg, én oplossingen.

 

 

Ambitie: minder regeldruk

Yvonne van Rooy is nog in de ‘leerfase’ als voorzitter van de NVZ, maar heeft het vaste voornemen te schrappen in de ruim 1200 richtlijnen.

De kracht van Lean

Wat er zo bijzonder is aan het ziekenhuis in de oude wolkenkrabber in Seattle ervoeren de deelnemers aan een studiereis naar het Virginia Mason.

Materiële controle

Zorgverzekeraars controleren declaraties van artsen. Daarvoor zijn ze aan regels gebonden. Die interpreteren ze nogal eens fout in hun ijver fraude op te sporen.

Conflictanalyse

Ingrijpen bij problemen binnen een maatschap is alleen effectief als de raad van bestuur precies weet hoe de situatie is geëscaleerd.

Focus scheiden wonen en zorg

 • Duur vastgoed

  Huisvesting drukt zwaar op de begroting van instellingen. Voor een nieuwe bestemming is de omgeving bepalend.
 • Op elkaar aangewezen

  Alleen samen kunnen woningcorporaties en zorgaanbieders iets aan de leegstand doen.
 • Zorgen bij kleine gemeenten

  Wethouders moeten een historische transitie in de zorg faciliteren terwijl hun budget aan alle kanten wordt gekort.
 • Roer omgooien

  Nu is hét moment om met nieuwe businesscases in de individuele behoeften van senioren te voorzien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.