Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, november 2010

Eindredacteur
Goed bestuur en het toezicht daarop staan centraal in het novembernummer. Ex-Meavita-bestuurder Van de Meeberg wist dat het 'erop of eronder' zou zijn. In de focus Governance vier verhalen over toezicht uit verschillende hoeken en wat daarmee te bereiken valt.
Zorgvisie magazine

Cover: Jeroen Murré

Op bezoek in Suriname

Onder de zon maakt niemand zich druk


Zorgvisie-redacteur Carina van Aartsen ging op uitnodiging van zorgverzekeraar Agis mee naar Suriname. Ze bezocht privéklinieken voor nierdialyse en lokale initiatieven die met geld en goederen uit Nederland van de grond komen.

‘Ik wist: het is erop of eronder’

Daan van de Meeberg zit twee jaar na de teloorgang van thuiszorgorganisatie Meavita Nederland nog steeds thuis. De oud-bestuursvoorzitter wil graag zijn kant van het verhaal vertellen, want hij voelt zich ten onrechte weggezet als falend bestuurder. ‘Wie er ook gezeten had, het was fout gegaan’.

Stichting van de Zorg i.o.

Terug naar platform voor belangenbehartigers


Het pluriforme middenveld van de gezondheidszorg wil één stem laten horen vanuit de Stichting van de Zorg die begin december een feit moet zijn. Vooralsnog klinkt vooral scepsis.

Concentratie van specialistische zorg

Transgenderzorg ontbeert samenhang


Concentratie van zeldzame en complexe behandelingen kan de kwaliteit ook belemmeren. Transgenderzorg bijvoorbeeld zou gebaat zijn met regionale centra voor de voor- en nazorg. ‘Het resultaat van heel dure behandelingen wordt zo tenietgedaan.’

In de focus vier verhalen over governance. De roep om meer toezicht uit verschillende hoeken klinkt luid en duidelijk. Maar vertrouwen is ook een groot goed.

  • Interview met Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde
  • De inspectie gaat vanaf volgend jaar toezicht houden op de governance van kwaliteit en veiligheid
  • De lessen van de casus Stichting Zorgcentra De Betuwe
  • De bijzondere positie van toezichthouders in de zorg

Enquêterecht geeft Nederland tanden

Bij het artikel hoort een rechtbankverslag: Verslag van de zitting

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.