Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, nr. 8 2019

In Zorgvisie magazine nr. 8, dat op 13 december 2019 verschijnt, komen onder meer aan bod: het maatschappelijk debat omtrent de Wet Verplichte ggz, robot Phi en de werkervaringseis op de spoedzorg. Jaqueline Joppe geeft in een groot interview haar mening over de integrale vergelijking van verpleeghuizen.
Coverzv08

INTERVIEW

Jacqueline Joppe: ‘Voorkom een debacle in de ouderenzorg’

ActiZ heeft een stevig conflict met de NZa over de nieuwe bekostiging. ‘Ik ben als de dood dat de integrale vergelijking een instrument wordt om te bezuinigen’, aldus Jacqueline Joppe, bestuursvoorzitter van Zorggroep Elde Maasduinen.

ACHTERGROND

Hobbels op de rotonde

De nieuwe manier waarop zorgverzekeraar VGZ eerstelijnsdiagnostiek inkoopt, leidde tot veel onrust. Het leverde een stapel brandbrieven op en zelfs een gang naar de rechter. Hoe staat het er nu voor?

Dalende winsten in de ggz

De ggz is financieel de slechtst presterende zorgsector. Dit jaar dalen de winsten zeker nóg verder. Hoog tijd dus om de kluwen van oorzaken te ontrafelen.

Hoe Zuyderland de financiële problemen overwon

Ziekenhuis Zuyderland ging in twee jaar tijd van een wankel financieel bestaan naar een A+ rating van ratingsburea Fitch. Financieel bestuurder Roel Goffin legt uit hoe je met betere zorg uit de financiële problemen komt.

Bent u Zorgvisie compact-abonnee? Lees hier de magazineartikelen online. Nog geen abonnee? Kies uw abonnement. Zorgvisie compleet-abonnees kunnen de papieren versie van Zorgvisie Magazine 08 vrijdag 13 december op de mat verwachten.

 

INNOVATIE

Robot Phi: vriend of begeleider?

De vraag of Phi een vriend of begeleider van de cliënt is, kwam bovendrijven tijdens het pionierswerk van Philadelphia met sociale robots. Phi als vriend heeft voordelen, maar brengt ook onvoorziene kwesties naar voren.

ACHTERGROND

De jongste bediende doet het complexe werk

Na drie jaar praten accepteren alle partijen de werkervaringseis van één jaar voor artsen o de spoedeisende hulp. Behalve de Federatie Medisch Specialisten. Die veegt die kwaliteitseis van tafel.

INTERVIEW

Marcel Levi: ‘De beloften van AI zijn al met al groot’

Als ceo an University College London Hospital houdt Marcel Levi de technologische ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. ‘Een gezonde dosis scepsis is goed.’

ACHTERGROND

Wet verplichte ggz: Van goede zorg naar veilig leven

De Wet verplichte ggz kwam tot stand in een tijd van maatschappelijke onrust over mensen met verward gedrag. De focus verschoof daardoor van goede zorg naar maatschappelijke veiligheid.

BEST PRACTICE

Langer thuis wonen door een gespecialiseerd FACT Team VVT

Veel kwetsbare ouderen die thuis wonen kunnen het ineens niet meer bolwerken. Zij worden dan vaak opgenomen in crisisbedden. De Zorgcirkel wil dit met het FACT Team VVT voorkomen én er voor zorgen dat mensen langer thuis blijven wonen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.