Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie special over de zorg voor ouderen

Zorgvisie special over de ouderenzorg, nu én in de toekomst. Tot stand gekomen met medewerking van gasthoofdredacteur en staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn.
Cover Zorgvisie special 2016

Redactioneel Martin van Rijn
De in gang gezette hervormingen zullen de zorg ten goede komen. Daarvan ben ik overtuigd. De zorg is echter nooit af. In de toekomst zal nog meer dan nu nodig zijn mensen zelf vorm te laten geven aan hun zorg.

Met liefde omringd
Hoe moet de zorg voor het groeiend aantal ouderen eruitzien? Wie verzorgt hen, wat is de beste bejegening, hoe is de zorg in het verpleeghuis? En hoe blijft de ouderenzorg betaalbaar?

Werkplezier
Een baan in de langdurige ouderenzorg. Dat klinkt niet voor iedereen even aanlokkelijk. Toch halen jonge verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks enorm veel kracht en energie uit hun werk met kwetsbare mensen in de laatste levensfase. Drie portretten van enthousiaste zorgmedewerkers.

Van systemen naar mensen
Staatssecretaris Martin van Rijn blijft ondanks soms felle discussies zijn weg richting ‘zorg dichter bij de mensen’ volgen. Hij wil dat de sector de omslag naar kwaliteit van leven maakt.

Professioneel betrokken
Columns van Gerdi Verbeet, Sophie de Rooij, Philip Scheltens en Jan Steyaert over hun persoonlijke en beroepsmatige betrokkenheid bij dementiezorg.

Ook Zorgvisie magazine lezen? Vraag de special gratis aan

Zorgeloos wonen of met zorg
Woonzorglocaties genoeg, maar de Leyhoeve is wat anders. Hier huren ouderen een appartement met luxe-voorzieningen of allerhande, ook psychogeriatrische, zorg. Vanaf 800 euro per maand, met of zonder huursubsidie.

Toekomstbestendige financiering
Nieuwe financiële arrangementen zijn nodig zodat mensen verzekerd blijven van zorg als ze later oud zijn.

Ouderenzorg over de grens
De Vlamingen zijn jaloers op onze budgetten en de Duitsers op onze zorg en activiteiten in de wijk, maar in beide buurlanden is ook kritiek op onze ouderenzorg. En in Japan vormen vrijwilligers en bedrijven een netwerk rond thuiswonende ouderen om een oogje in het zeil te houden.

Dementievriendelijke samenleving
Het streven naar zo lang mogelijk thuis en het geleidelijke proces van dementie betekenen dat de hele samenleving moet leren omgaan met mensen die aan de ziekte lijden.

‘Ga weer spelen’
Adelheid Roosen bleef zo dicht mogelijk bij haar moeder tijdens haar omgekeerde ontwikkeling door Alzheimer. Haar boodschap: ‘Duw hen niet in een isolement, pak jezelf bij de kladden en beweeg mee.’

Na de crisis
Bestuur en medewerkers van Amstelring dachten dat ze goed voor de bewoners zorgden. Tot de Inspectie twee locaties onder ‘intensief toezicht’ stelde. Na de schok ging men ‘vol aan de bak’.

Technisch vernuft
Bij Roessingh Research & Development wordt science fiction realiteit. Ze ontwikkelen fantasierijke technologieën die ouderen helpen zelfstandig te blijven.

Ouderen horen erbij
Op verscheidene plekken in het land zetten mensen en organisaties zich in voor ouderen. Zo geven Stichting OOPOEH en Beauty voor de Senior ouderen warme, nieuwe contacten en hebben Philadelphia en Renault in hun personeelsbeleid oog voor de oudere werknemer. 

Met een Zorgvisie abonnement leest u hier het digitale magazine