Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zuiderwijk: fusieonderzoek NMa is bedroevend

Claudia Zuiderwijk reageert op het uitgelekte onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit: “Hier kan je helemaal geen conclusies uit trekken.”
Zuiderwijk: fusieonderzoek NMa is bedroevend

De bestuursvoorzitter van de Tergooiziekenhuizen “betreurt” het onderzoek, waarvan zij niet voor publicatie op de hoogte is gebracht. In de pers was vervolgens te lezen dat de fusie van de ziekenhuizen in Hilversum en Blaricum de prijzen voor zorgverlening heeft opgedreven.

Onderzoek Wim Groot

Zuiderwijk heeft drie kanttekeningen bij dit fusieonderzoek. De studie betreft slechts twee cases, er is gekeken naar één soort operatie en de fusie van de Tergooiziekenhuizen is nog in volle gang. “Het is wat lastig reageren op een onderzoek dat nog niet officieel is gepubliceerd, maar het lijkt er sterk op dat dit werkje op de zolderkamer onze naam wel degelijk kan besmeuren.” De bestuursvoorzitter voelt zich gesterkt dat het onderzoek van een commissie onder leiding van hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. Die commissie zag de fusie als een goede zaak. “Wij hebben een goede keuze gemaakt”, stelt Zuiderwijk.

Op de heupen

De NMa heeft gekeken naar de gestegen prijs van heupoperaties, voor en na fusie van de Tergooiziekenhuizen en het Erasmus MC met het Rotterdamse havenziekenhuis. Zowel in het Gooi als in Rotterdam is de prijs voor deze operatie gestegen na de samensmelting. De prijzen zouden op hoger zijn dan het landelijk gemiddelde. “Waar we bij de heupen duurder zijn geworden, zijn we bijvoorbeeld voor een herniaoperatie dertien procent goedkoper dan voorheen”, aldus Zuiderwijk. “Daarnaast is dit natuurlijk ook een kwaliteitsfusie, terwijl de NMa het puur economisch bekijkt. En de zorg is meer dan geld alleen.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Tergooiziekenhuis Hilversum behoudt eerste hulp

SP vraagt Klink om fusiestop ziekenhuizen

Hilversum krijgt grootste zorghotel van Nederland

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het probleem is , dat we voornamelijk praten over geld.Wij moeten aan de slag gaan met onze Clienten & Discussieren met onze Clienten. Daar doen we het Allemaal voor, als Beroepsoefenaars. Claudia Zuiderwijk heb ik meegemaakt tijdens een bijeenkomst te Wageningen en ze deed het heel goed tijdens de discussie.Als Bestuurder moet je je meer richten op de Clienten dan de Euros.De Client bepaald en niet de Zorgverzekeraars.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.