Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zwarte lijst verpleeghuiszorg uitgedund

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Het extra budget voor verpleeghuiszorg en het toezicht van de IGJ hebben hun vruchten afgeworpen. De ‘zwarte lijst’ met verpleeghuizen is namelijk uitgedund. Alleen Humanitas staat nog onder verscherpt toezicht bij de inspectie.
verpleeghuiszorg
Het recente scp-rapport laat zien dat de inzet op huishoudelijke hulp ter voorkoming van verpleeghuiszorg loont.

Dat meldt de Volkskrant afgelopen donderdag in een artikel over de verpleeghuiszorg in Nederland.

Careyn

Precies een week geleden heeft de IGJ het toezicht op Careyn opgeheven. Jarenlang schreef de instelling met 30 locaties rode cijfers. Maar doordat er sinds 2017 extra budget beschikbaar is gekomen voor verpleeghuizen, draait Careyn geen verlies meer.

De IGJ concludeert dat de instelling ‘na een reeks maatregelen naar aanleiding van gebrekkige kwaliteit van zorg goede verbeterstappen heeft gezet.’ De inspectie heeft na diverse bezoeken beoordeeld dat Careyn goede verbeteringen heeft doorgevoerd omtrent de inzet van voldoende en deskundig personeel, de kwaliteit en veiligheid van de zorg en een goed bestuur.

Humanitas

Humanitas kreeg in april 2016 een aanwijzing van de inspectie en had negen maanden de tijd om de tekortkomingen weg te nemen. ‘De inspectie heeft al langere tijd bijzondere aandacht voor Humanitas’, schreef minister Hugo de Jonge dit voorjaar in een brief aan de Kamer. ‘Humanitas stond voor een grote opgave.’ Volgens de minister heeft de stichting inmiddels goede stappen gezet en inzichtelijk gemaakt waar de aandachts- en verbeterpunten liggen.

Van april tot juni dit jaar bezocht de inspectie vier locaties van Humanitas. De IGJ signaleert de verbeterpunten concernbreed. Toch schiet de zorg bij twee locaties tekort en staan de locaties Hannie Dekhuizen en Leeuwenhoek onder verscherpt toezicht. De inspectie ziet tekortkomingen op het vlak van sturen op kwaliteit en veiligheid en de inzet van voldoende deskundig personeel. Toch waren ‘de geconstateerde risico’s niet acuut van aard’, aldus de inspectie. Humanitas heeft tot ongeveer medio 2019 de tijd om benodigde maatregelen door te voeren.

Zwarte lijst verpleeghuiszorg

VWS publiceerde medio 2016 een lijst van 150 verpleeghuizen waar de zorg ondermaats was. Van deze instellingen scoorden 15 een forse onvoldoende. In september daalde dat aantal al naar 11 verpleeghuizen. Nu staat de teller nog op de twee Humanitaslocaties.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.