Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg

Mark van Dorresteijn
In dertig instellingen in de ouderen- en verstandelijke gehandicaptenzorg is het aantal mensen dat wordt vastgebonden in slechts een halfjaar tijd al met tweederde afgenomen. Dat blijkt uit verbetertraject Ban de Band van Zorg voor Beter waaraan dertig instellingen deelnemen.
Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg

De instellingen hebben het aantal Zweedse banden teruggebracht van 334 naar 120. Veelal bleek een alternatief voor de zware vrijheidsbeperkende maatregel niet nodig. De cijfers worden vandaag bekend gemaakt tijdens het congres ‘Zorg voor Vrijheid, de volgende stap’ in Ede.

Bewegingsvrijheid

“Uit landelijke metingen blijkt dat het aantal onrustbanden in de ouderenzorg dit jaar al met de helft is verminderd”, zegt Elly Duijf, projectleider van Zorg voor Vrijheid. “We willen dat over twee jaar alle banden uit de zorg zijn verbannen en dat de mensen meer bewegingsvrijheid hebben. Dat vraagt om een cultuuromslag. Daarom gaan we binnenkort het land in om met de zorginstellingen te praten over het belang van bewegingsvrijheid en wat zorgorganisaties daar aan kunnen doen. Dat is nog te weinig bekend.”

Ongelukken

Jaarlijks loopt de worsteling een aantal keer dramatisch af. De vastgebonden bewoner hangt zichzelf op in de onrustband. Meerdere mensen sterven door foutief gebruik van de Zweedse band. In 2008 kwamen acht mensen om het leven. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

NU’91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

Dood door Zweedse band voor rechter

Agis investeert in ouderenzorg van Aveant

2 REACTIES

  1. Zelf werkzaam vanaf 1970 in de Zorg , en heb “Onrustbanden ” altijd ” On-dingen/banden” gevonden. In al die jaren zijn er veel ongelukken mee gebeurd met voor de verpleegkundigen/verzorgenden achteraf veel ” narigheid ” en sommigen hebben er een “trauma ” aan overgehouden. Met name de nazorg was altijd slecht georganiseerd. Advies; Liever vandaag afschaffen !

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.