Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zwijggeld, vergoeding en onvoldoende zorg voor ggz-patiënt

Redacteur Zorg+Welzijn
Familie van een in het Deventer Ziekenhuis overleden psychiatrische patiënt zou 22.500 euro zwijggeld hebben gekregen. “Klopt niet,” hebben het ziekenhuis en de ggz-instelling laten weten. De IGZ heeft in een onderzoek vastgesteld dat de zorg voor de psychiatrisch patiënt tekort is geschoten.
Zwijggeld

Het Deventer ziekenhuis laat weten dat het gaat om een vergoeding voor juridische kosten in het onderzoek na zijn dood. In het televisieprogramma ‘De Vijfde Dag’ van de EO werd donderdagavond aandacht besteed aan de zaak Raymond. De vergoeding die door het Deventer Ziekenhuis en ggz-instelling Dimence aan nabestaanden van psychiatrisch patiënt Raymond is uitgekeerd, riekt naar zwijggeld, volgens de belangenvereniging voor psychiatrische patiënten en hun naasten, stichting Ypsilon. De inspectie voor de gezondheidszorg heeft na een onderzoek geconstateerd dat de zorg tekort is geschoten, maar dat het zorgverleners niet individueel aan te rekenen is. De gang naar de tuchtrechter is daarom niet nodig aldus de IGZ.

Behandeling

De patiënt, Raymond, overleed in 2009 in het ziekenhuis nadat de instelling meerdere keren opname had geweigerd. In de laatste periode van het leven van psychiatrisch patiënt Raymond schoten zorgprofessionals tekort in hun behandeling, volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Meer dan 20 specialisten en vele verpleegkundigen hebben de man in de laatste fase van zijn leven zorg geboden.

Onderzoek

Om te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren hebben het Deventer Ziekenhuis en ggz-instelling Dimence direct op eigen initiatief een onderzoekscommissie onder leiding van een onafhankelijke voorzitter opdracht gegeven om het overlijden van de patiënt te onderzoeken. Dat laat Dimence weten in een persbericht. “Er zijn aanbevelingen uit het onderzoek voortgekomen gericht op het verbeteren van de zorgprocessen van complexe, gemeenschappelijke patiënten. Deze aanbevelingen zijn voor het grootste gedeelte uitgevoerd of worden op korte termijn gerealiseerd.”

Rol van de IGZ

De PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) rond het overlijden van de psychiatrische patiënt Raymond in Deventer. “De inspectie kwam, zag en ging weer weg’’, volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij vindt dat er behalve in het ziekenhuis en in de instelling waar Raymond verbleef, ook door de Inspectie grove fouten zijn gemaakt. Bouwmeester pleit voor een onderzoek door de Ongevallenraad. Die moet wat haar betreft ook uitzoeken hoeveel vergelijkbare gevallen van zwaar psychiatrische patiënten in een isoleercel er zijn. Volgens Bouwmeester gaat het mogelijk om tientallen mensen.

Zwijg geld

In de EO-uitzending komt naar voren dat Raymond in 2009 in een maand tijd tien keer naar het Deventer Ziekenhuis is gebracht met zware verwondingen na zelfmoordpogingen, maar niet werd behandeld. In augustus 2009 overleed hij aan zijn verwondingen. De instellingen zouden naderhand een bedrag van 22.500 euro aan nabestaanden van de patiënt hebben betaald in ruil voor de toezegging dat zij zich verder niet over de zaak zouden uitlaten. Het Deventer Ziekenhuis ontkent dat er sprake was van zwijggeld en stelt dat het ging om een vergoeding voor juridische kosten in het onderzoek na de dood van de man. Ypsilon gaat hier echter tegenin. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Maatschappelijke stage verbetert reputatie ggz

Ontslaggolf bedreigt ggz

Schippers onderzoekt zorgmijding ggz

1 REACTIE

  1. Immateriële kosten noemen ze dit maar wordt wel degelijk aangeven en gebruikt als zwijggeld. Nabestaanden, slachtoffers hebben geen enkel vermoeden dat dit soort smeerlap organisaties dit zo later gaan gebruiken met hun top advocaten en corrupte rechters die dan het zwijgen opleggen zoals ik dit ook heb mogen ondervinden en dan door het Radboud ziekenhuis/universiteit na het vermijdbaar overlijden van mijn zoontje Dimitri. als we willen spreken over echte zware criminelen dan zijn het wel deze beroepsgroep! Van het ergste soort en moet je met gelijke middelen bestrijden deze smeerlappen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.