Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwolse zorgaanbieders vechten Wmo-aanbesteding aan

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Tien Zwolse zorgaanbieders stappen naar de rechter omdat zij door de gemeente worden uitgesloten van de nieuwe aanbesteding van individuele begeleiding en huishoudelijke ondersteuning. De gemeente doet vanaf halverwege volgend jaar met slechts dertig aanbieders zaken, terwijl dat er nu ruim honderd zijn.
Leer Werktraject Verpleegkunde
Foto: Miriam Dörr/AdobeStock

Cliënten die zorg in natura krijgen via een zorgaanbieder die straks niet meer gecontracteerd is bij de gemeente, moeten naar een andere aanbieder overstappen. Victor Tempelaar, van Zorg in Touw en mede-initiatiefnemer van de rechtszaak, vertelt aan Zorgvisie dat dit een grote impact heeft op de zorgaanbieders en cliënten. ‘Het zorgt voor veel onrust bij zorgorganisaties en onze cliënten’, aldus Tempelaar. Hij vreest voor faillissementen en ontslagen als een aanbieder, die alleen werkzaam is in Zwolle, opdrachten verliest.

Thuisondersteuning

De ondersteuning die de totaal 3.500 cliënten krijgen, wordt vanuit de Wmo gefinancierd. De gemeente Zwolle heeft enkele hulpvormen samengevoegd tot Thuisondersteuning en wil dat zorginstanties intensiever gaan samenwerken met andere partijen. Deze samenwerking met onder meer mantelzorgers en vrijwilligers zou zorg beter en goedkoper moeten maken.

Grote zorgaanbieders

Om in aanmerking te komen voor een aanbesteding, moesten zorgaanbieders de vormgeving van de nieuwe werkwijze formuleren. Middels het plan van aanpak konden aanbieders punten scoren. ‘Naar mijn idee is er iets geks gebeurd met deze aanbesteding’, aldus Tempelaar. Bij het doorlopen van de lijst met aanbieders viel het hem op dat vooral grote en landelijke zorgaanbieders de aanbestedingen in de wacht hebben gesleept.

Abstracte opdracht

Daarnaast stelt Tempelaar dat de opdracht te abstract beschreven was. ‘Ik ben dag en nacht bezig geweest met die opdracht en heb een onvoldoende gescoord.’ Tempelaar vindt de argumentatie voor zijn beoordeling subjectief. ‘De kleine zorgaanbieders hebben geen gelijke kansen gekregen.’
Hij vermoedt ook dat de grotere aanbieders met meer middelen en mankracht consultancybureaus hebben ingeschakeld die gespecialiseerd zijn in het schrijven van aanbestedingsteksten. ‘Zij kennen het klappen van de zweep en weten precies wat de gemeente wil horen. Bij een aanbesteding gaat het dus niet om de kwaliteit van de zorg, maar hoe goed je een verslag kan schrijven. Er wordt helemaal niet gekeken naar de betrokkenheid van kleine zorgaanbieders.’

Lagere tarieven

De gemeente laat weten dat alle zorgaanbieders in het voortraject konden meepraten en ideeën inbrengen. ‘Maar toen lag de opdracht er nog niet. De aanbieders konden geen vragen stellen over de vage opdracht’, aldus Tempelaar.
Tempelaar vertelt dat de gemeente Zwolle heeft medegedeeld dat de zorgaanbieders die niet gecontracteerd zijn als onderaannemer of tegen pgb-tarieven aan de slag kunnen. ‘Maar dat is niet eerlijk, want dan moeten we tegen een veel lager tarief zorg leveren.’

Geschokt

Tempelaar is blij met de steun die hij ontvangt van kleine zorgaanbieders. ‘Iedereen is geschokt.’ In totaal vechten elf zorgaanbieders de gemeentelijke Wmo-aanbesteding aan. ‘Ik ben positief. Samen met de andere zorgaanbieders staan we sterk.’ De rechtszaak start 14 februari in de Rechtbank van Almelo.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.