Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZZG-banen voorlopig gered

De honderden banen die bij Zorggroep Zuid-Gelderland (ZZG) op de tocht stonden, zijn voorlopig gered. Na overleg met gemeenten en bonden heeft ZZG de ontslagaanvraag voor 534 medewerkers van de Huishoudelijk Verzorging (HV) bij het CWI teruggetrokken.

Personeel overnemen

“We hebben de ontslagaanvraag ingetrokken ook al zijn de gemeenten niet aan al onze voorwaarden tegemoet gekomen”, zegt communicatiemanager Marion van de Coevering van ZZG. Zo eiste ZZG extra budget van de gemeente voor de duurdere HV-medewerkers. Volgens Van de Coevering is het vrijwel zeker dat de gemeente met een nieuw tarief voor de HV-medewerkers zal komen en dus extra Wmo-budget vrijgemaakt zal worden. De onderhandelingen hierover zijn nog aan de gang.

“Daarnaast is het niet duidelijk wat er met ons personeel gebeurt bij een eventuele nieuwe aanbesteding een andere partij de winnaar wordt. We hadden als voorwaarde gesteld dat in zo’n geval de winnaar onze medewerkers zou overnemen.” De gemeenten hebben nu alleen toegezegd dat partijen na een aanbesteding moeten overleggen over het opnemen van werknemers van andere partijen.

Ruimte

De gemeente Nijmegen wil niets zeggen over extra ruimte in Wmo-begroting. Over extra vrijgemaakt geld wil persvoorlichter Jeanine Adriaansens van de gemeente geen woord kwijt. “Ik kan wel met zekerheid zeggen dat per 1 januari 2009 of eerder een nieuwe aanbesteding in de thuiszorg zal plaatsvinden. Verder zijn de onderhandelingen in volle gang.”

Verder onderhandelen

Regiobestuurder Bart ten Have van vakbond NU’91 zegt dat met de teruggetrokken ontslagaanvraag de kou uit de lucht is en de onderhandelingen over de thuiszorg in Nijmegen en omstreken op een normale manier kunnen worden voortgezet. “Het leek er op dat ZZG de gemeenten chanteerde met de ontslagen. Dat probleem is nu opgelost. Nu kunnen we op een normale manier verder met de Wmo-onderhandelingen.” Volgens NU’91 is er in ieder geval budget om de banen te behouden tot aan de de nieuwe aanbesteding in de thuiszorg in Nijmegen en omstreken. ZZG wil nog verder onderhandelen met de gemeenten in de hoop dat er geen nieuwe aanbesteding komt en het contract van ZZG met de gemeenten wordt verlengd.(Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.