Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zzp-systematiek deugt niet’

De vragenlijsten voor de zorgzwaartepakketen (zzp’s) zijn gemakkelijk te manipuleren. De systematiek is niet geschikt voor een nieuwe financiering voor de AWBZ.

Dat concluderen de onderzoekers Dinnus Frijters van Prismant en Wilco Achterberg van Vilans op basis van eigen onderzoek naar de vragenlijsten waarop de zzp’s zijn gebaseerd.

Zzp-vragenlijsten

De onderzoekers stellen dat de vragen veel te veel op elkaar lijken. Frijters: “Als je ze door verschillende mensen laat invullen, krijg je wezenlijk andere uitkomsten. De zzp-systematiek is niet voldoende robuust om een nieuwe AWBZ-financiering op te baseren.”

Manipuleerbaar

Maar ook al zouden de vragen wel geschikt zijn, dan nog leent de systematiek van vragenlijsten zich niet voor een nieuwe financiering van de AWBZ, betoogt Frijters.

Daarnaast zijn de uitkomsten gemakkelijk te manipuleren. “Je kunt ze zo beantwoorden dat je zo veel mogelijk geld van het zorgkantoor krijgt. Ook kunnen zorginstellingen ze onbedoeld verkeerd invullen, waardoor er juist een te lage zorgzwaarte uit komt rollen. Dan krijgen ze te weinig geld. Het is niet te doen om daar een mechanisme op te zetten dat de betrouwbaarheid controleert. Dat is zo kostbaar.”

Zorgbehoefte

Frijters en Achterberg pleiten voor een systeem van zorgzwaartefinanciering dat is gebaseerd op een zorgbehoefte-analyse. Zorgaanbieders moeten daarbij eerst in kaart brengen welke zorg cliënten nodig hebben. Dan maken ze een zorgplan en op basis daarvan kun je berekenen hoeveel zorg er nodig is en hoeveel dat kost. Frijters: “Als ze dat niet goed invullen heeft dat, anders dan bij de zzp’s, direct gevolgen voor de daadwerkelijk geleverde zorg.”

Lees ook:

‘Zzp-scores deugen niet’

AWBZ mogelijk duurder door zzp-scores

‘Verpleeghuizen de dupe van nieuwe AWBZ-financiering’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.