Home Nieuws

Laatste nieuws

Tech

Noordelijke provincies lanceren Zorgviewer voor regionale databeschikbaarheid

Huisartsen en ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies kunnen vanaf vandaag elkaar gegevens inzien via de zogeheten Zorgviewer. Een grote sprong voorwaarts, zeggen de betrokken partijen, helemaal als straks ook de vvt en ggz zijn aangesloten.
Personeel
Vertrekkende Verpleegster 660440

Kwart zorgpersoneel heeft spijt van opzeggen baan

28 procent van de zorgprofessionals die zijn baan heeft opgezegd, heeft daar later spijt van. Het liefst willen ze terug naar hun oude werkgever, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Porres. Directeur Rob Berbers: “Ze missen hun oude collega’s.”
Passende zorg

‘Integreer palliatieve interventies in de normale COPD-zorg’

Wanneer moet je aan palliatieve zorg denken bij iemand met ernstige COPD? Altijd, is de opvatting van longarts Kris Mooren. Maar ze noemt het liever goede zorg dan palliatieve zorg.
Passende zorg
Longarts Sander de Hosson, oprichter van Carend, het centrum voor palliatieve zorg.

Sander de Hosson: ‘NZa levert niet bij passende zorg’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de betaaltitel voor de bekostiging van ‘proactieve zorgplanning’, het gesprek over passende zorg, niet per 2025 invoeren. Longarts Sander de Hosson: “Ik vind het heel verdrietig dat de NZa deze afslag neemt, want die staat haaks op de afspraken in het integraal zorgakkoord over passende zorg.”
Beeldzorg bij Marente, reportage

Beeldzorg bij Marente: ‘Gezellig om u weer te zien’

Zes jaar geleden is ouderenzorgorganisatie Marente begonnen met beeldzorg. Toen nog bescheiden. Intussen krijgen tweehonderd patiënten hun dagelijkse digitale zorgmoment vanuit de locatie Van Wijckerslooth in Oegstgeest. Zorgvisie keek een ochtend mee.
Personeel

‘Zeggenschap is cruciaal in strijd tegen personeelstekort’

Als juryvoorzitter mag hoogleraar verplegingswetenschap en onderwijs Evelyn Finnema mede bepalen wie dit jaar de nationale HR zorg award wint. Alle vijf kanshebbers kunnen in potentie bijdragen aan een oplossing van het personeelstekort. Daarvoor moesten de zorgorganisaties wel buiten de gebaande paden treden.

Bij Aveleijn worden seks en intimiteit besproken aan de keukentafel

In de verstandelijk gehandicaptenzorg is seksueel grensoverschrijdend gedrag een risico voor cliënten. Zorgorganisatie Aveleijn voert hier actief beleid op middels preventieve maatregelen en een meldpunt dat jaarlijks zo’n 200 meldingen hierover behandelt. “We willen dat onze cliënten zich gezond en veilig seksueel kunnen ontwikkelen.”
Personeel

‘Nederland is geen uitzondering als het gaat om discriminatie in de zorg’

Er is weinig zicht op de mate van discriminatie in de zorg. Er zijn aanwijzingen dat het voorkomt, maar het onderzoek hiernaar laat te wensen over, was een van de conclusies uit een onderzoek van Movisie en het Verweij-Jonker Instituut in opdracht van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. “We kunnen het niet onderzoeken als mensen denken dat het niet speelt. En mensen denken dat het niet speelt omdat het niet onderzocht is,” zegt Hanneke Felten, onderzoeker bij Movisie.
Ziekenhuiszorg

Poll: Ziekenhuizen gaan terecht de strijd aan met zbc’s

Ziekenhuizen gaan massaal de strijd om de patiënt aan met hun eigen ‘zbc’, wordt duidelijk in een serie van Zorgvisie. Ze boeken er grote successen mee: wachttijden werden aanzienlijk korter (bij Gelre Ziekenhuizen namen de wachttijden af van acht maanden naar vijf dagen en patiënten zijn tevredener. Vindt u dat ziekenhuizen terecht de strijd aangaan met zelfstandige behandelcentra? 
Passende zorg

Geranne Engwirda: ‘Eendimensionaal p x q afspreken, dat werkt niet’

Geranne Engwirda had zelf niet bedacht om weg te gaan bij het Catharina ziekenhuis, maar toen ze op een shortlist kwam voor de positie van voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, besloot ze zichzelf een sollicitatieprocedure te gunnen. "Ik realiseerde me dat dit een enorme kans is om een andere manier van betekenis te zijn voor de zorg", zegt Engwirda in een interview in de Zorgvisie special Passende zorg. Het is haar ambitie om de zorgkloof te dichten.
Nieuwsbrief Abonneren