Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Bestuur VUmc creëerde angstcultuur’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De raad van bestuur van het VUmc heeft een volslagen gebrek aan zelfkritisch vermogen en gijzelt de hele organisatie. Zie hier de kritiek van voormalig VUmc-toezichthouder Hans Berg.
‘Bestuur VUmc creëerde angstcultuur’

Berg uit zijn kritiek in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Belangrijkste aanleiding is voor hem de “schandalige manier waarop er is omgegaan met de op non-actief gestelde specialisten Paul en Postmus.”

Raad van bestuur VUmc

Berg noemt het terugtreden van twee bestuursleden Elmer Mulder en Wouter van Ewijk “dramatisch maar absoluut noodzakelijk.” Volgens Berg hield het bestuur het hele ziekenhuis “in gijzeling” en heerste er in het hele ziekenhuis een angstcultuur. Berg was lid van de raad van toezicht tot 1 januari van dit jaar. Hij zegt zware kritiek te hebben geuit om de wijze waarop het VUmc is omgegaan met klokkenluiders Rick Paul en Pieter Postmus die respectievelijk in maart en in juli op non-actief werden gezet. ‘Dit zijn specialisten met internationale faam die meer dan loyaal zijn aan het VUmc. Ik bestrijd met klem dat zij zich hebben laten leiden door persoonlijke ambities of wraakgevoelens.’ Berg zegt dat hij de structurele problemen in de patiëntveiligheid waarover hij hoorde, bij de raad van bestuur heeft aangekaart maar daar kreeg hij nul op rekest: er was niets aan de hand en hij moest zich daar niet mee bemoeien.

Terugkeer Rick Paul

Longchirurg Rick Paul heeft intussen goede hoop op een terugkeer in het VUmc. Zijn advocaat Joep Hubben zegt dat de afgetreden bestuurders Paul hebben gezegd dat hij weer welkom is in het VUmc. De positie van hoogleraar Pieter Postmus zou onzekerder zijn. Volgens het bericht in de Volkskrant zou juist de nog zittende bestuurder, Wim Stalman, op zijn vertrek hebben aangedrongen. De advocaat van Postmus denkt dat de deur ‘mogelijk weer op een kier’ staat. Op dit moment wil het VUmc nog niet zeggen wie Mulder en Van Ewijk gaan opvolgen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schippers noemt situatie VUmc onacceptabel

NPCF: ‘Bestuur VUmc moet opstappen’

Weer specialist VUmc op non-actief

Hoogleraar veiligheid: ‘VUmc moet afdelingen sluiten’

7 REACTIES

  1. In bescheidenheid vraag ik mij af waarom een raad v. TOEZICHT niet eerder ingrijpt op het moment dat een bestuur het naleven v.d. wettelijke en beroepsinhoudelijke verantwoordelijkheid door een arts gaat “afstraffen” met non-actief stelling e.d. De terugkeer van Rick Paul dient de rechtvaardigheid die hem en de patienten toekomt.

  2. Lees alle reacties
  3. De methode is al zo oud als de weg naar Rome. Als een bestuur zwaar verwijtbaar heeft gehandeld en toch vrijuit wil gaan dan is de grote truc: Van de daken roepen dat je een onderzoek in stelt. Wil je echt buitenschot blijven dan beman je die onderzoeksgroep zelf. Doortrapt als hij is doet Veerman dat natuurlijk ook. Let maar eens op hoeveel mensen niet gaan stemmen; ze geloven het wel. Maar figuren als Veerman blijven desondanks klimmen over de ruggen van hardwerkende burgers.

  4. Beste IC-verpleegkundige.Goede en veilige en BETAALBARE zorg kan geleverd worden ,maar niet met dit soort laks en arrogant wittenboordentuig, gelet ook op de reactie van Familie .Wie stelt eigenlijk een raad van bestuur aan ???? Deze mensen moeten als eersten eens financieel aansprakelijk worden gesteld. Maar tussen woord en daad staan wetten , contracten en vooral laffe politici in de weg . Ook ik heb een droom: Eens zal er bezuinigd worden op dit soort bestuurders. Toch een prettige dag gewenst.

  5. Dit gesoebat en de te verwachten vertrekpremies kost ziekenhuizen als VUmc heel veel geld. Er moet dan nog meer bezuinigd worden waarbij het zeer aannemelijk is dat deze uitgevoerd gaan worden op de werkvloer. Ligduurverkorting per patiënt om meer produktie te draaien en snijden in personeelskosten middels o.a. functiedifferentiatie.
    Hoe kan ‘goede en veilige zorg leveren’ gehandhaafd blijven?

  6. Nabestaande Ellen de Wit is diep teleurgesteld door de manier waarop de raad van bestuur van het VU medisch centrum heeft gereageerd op de klacht die ze indiende na het overlijden van haar vader. Na lang wachten kreeg ze een brief waarin bestuurder Wouter van Ewijk constateert dat het behandelteam op de intensive care geen fouten heeft gemaakt. Daarom zijn er volgens hem geen maatregelen nodig.
    lees verder in de Telegraaf. Het bestuur moest zich diep en diep schamen. En de IGZ ook, want die stuurt klagende familieleden het bos in door ze te verwijzen naar klachtencommissies. Ze leunen zelf achterover en komen pas in aktie als het uit de hand is gelopen. Het klacht systeem werkt niet. Heb het allemaal zelf mogen ervaren. Liegen en bedriegen daar zijn die bestuurders erg goed in. Het lijkt wel of ze ergens een geheime collectieve cursus hebben gevolgd, want ze doen het allemaal lijkt wel. In ziekenhuizen en in verpleeghuizen, zorgcentra, revalidatiecentra….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.