Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

VWS-miljoenen maken kwaliteit niet meetbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Sinds vijf jaar is er 31 miljoen euro uitgegeven aan ondersteuning van professionals bij de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren, maar de bruikbaarheid ervan valt tegen.
VWS-miljoenen maken kwaliteit niet meetbaar
Foto: ANP/Koen Suyk

In de afgelopen zestien jaar zijn

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    8 REACTIES

    1. De kwaliteit van de geleverd zorg kan je verbeteren!!! door inzicht te krijgen
      in de kostenopbouw. Het zorgbudget is de laatste in een turbo versnelling gegroeid! Veel meer moet gefocust worden: Hoe en waaraan zijn de kosten besteed. Wanneer er uniformering ontstaat per zorgsoort in % directe kosten, worden kosten (beter) meetbaar / vergelijkbaar. Dan weet je welk aandeel van de kosten waaraan is besteed. Vervolgens kan je de uitkomst van de directe kosten beter meten en landelijk vergelijken, waardoor kwaliteit van de zorg afgezet tegen geld meer gaat spreken en handvatten biedt voor betere zorg afgezet tegenover de kosten. Bij kwaliteitmeting moet NL af van vrije interpretaties van directies! Zolang NL niet weet welk budgetaandeel (directe kosten) besteed is aan directe zorg client. Blijft het gissen naar de waarheid!

    2. Lees alle reacties
    3. Er is op het moment een tendens aan de gang dat met steeds minder verplegenden en verzorgenden wordt gewerkt in verpleeg en zorginstellingen.
      Dat moet niet alleen mij opvallen maar ook Schippers en van Rijn of zijn die te druk bezig met hun outfit op 30 april.
      Klopt het toch als ik zeg dat ze geen ene moer geven om (gehandicapte) hulpbehoevende ouderen en zieken.
      Het staat bovendien in schril contrast met de 800 miljoen die uitgetrokken zouden worden voor meer handen aan het bed.
      Voor dat geld zijn de bestuurders nu een luxe vakantie aan het regelen voor de zomer en Schippers en van Rijn doen gewoon mee.
      Kon ik met die figuren de Biesbos maar dempen; wat zou ik genieten.

    4. Mevrouw Schippers heeft Regeltjesland gevraagd mee te denken en suggesties te doen om de Zorg betaalbaar te houden (zie het tv-programma Kassa dd. 30.03.2013) , omdat allerlei overbetaalde onderzoeks – en accountantsbedrijven veelal zelfs gewenste , vage , ,niet uitvoerbare en tegenstrijdige aanbevelingen produceren . Gelukkig maar dat de Rekenkamer NIET gestuurd wordt of kan worden door VWS . Dit rapport geeft aan dat veel geld geen garantie is voor goede Zorg .INTEGENDEEL. Dit rapport kostte geen extra geld , maar heeft een omgekeerd evenredige oordeelswaarde. Door Schippers zal dit rapport wel omschreven worden als ” het is maar een mening” ? ? De Zorg is als een Schip. Is het een Satanisch toeval dat het duurste schip destijds , 100 jaar geleden op zijn eerste reis al zijn eindbestemming bereikte ? ? ……Er zijn schippers en schippers ! !

    5. Als je steeds, en steeds alleen maar met de theorie bezig bent en blijft en niet met de praktijk, valt het resultaat — ALS ER DAT AL IS — altijd tegen.
      Jaren geleden moest het kleine voortuintje omgespit worden. Mijn vrouw zei: Je kunt blijven bedenken op welke dag dat je dat doet, of er mest in moet, of je de vaste planten er even uithaalt, welk soort schop of schoppen je neemt, of er tegelijk zand bij moet, maar zolang je niet besluit de schop in de grond te steken en blijft spitten tot het einde, zal het tuintje niet omgelegd worden.

    6. Na even nadenken realiseer ik mij ineens dat de Algemene rekenkamer het rapport op de donderdag voor goede vrijdag heeft gepubliceerd om te voorkomen dat het aandacht zou krijgen. Het is vandaag bijzonder rustig in beleidsland en er zijn dus weinig reacties te verwachten.

    7. Van een ‘centrale rekenkamer’ mag je deze aanbevelingen verwachten, maar de vraag is of de zorg hier beter van wordt. Breng wél alle hens (uitvoerende vakmensen!) aan dek om zélf, samen te ontwikkelen wat meetbare kwaliteit is in strakke relatie met de beleving daarvan op patienten. Maar a.j.b geen poging ondernemen om daar weer nieuwe organisaties om heen te bouwen! In de maatschappij ontwikkelen zich juist kwetsbare kiempjes in een gezonde beweging richting zelf-sturing, dus zelf denken en verantwoordelijkheid nemen, in plaats van centrale pogingen dit op te leggen. Breng die beweging ajb niet weer om zeep!

    8. Ik denk dat het een een logisch gevolg van het ander is. Kijk naar Plan – Do – Check – Act (PDCA). Als je iets wilt verbeteren, geef dan vanuit het strategisch kader aan wat er bereikt dient te worden, wat de speerpunten zijn en wat de operationele acties zouden moeten zijn. Er moet een causaal verband zijn tussen die dingen. Ontwikkel vervolgens metingen om de operationele acties te meten, en ga niet het strategisch ding meten als enige actie.
      Men maakt dus hier de fout om P.C. te doen, roep iets wat je wilt bereiken en ga dat meten. Dat werkt natuurlijk niet, er is immers geen plan en ook geen actie.
      Moeilijk? Nou valt best mee hoor. Je moet alleen wel begrijpen wat er fout gaat en analyseren waarom dat fout gaat, alvorens je ‘rake’ acties kunt uitschrijven.
      Het lijkt mij bijvoorbeeld als ik de laatste maanden de pers lees (zonder echt een conclusie te trekken, want ik heb het niet geanalyseerd) dat bij cardiologie werken volgens protocol best belangrijk is.
      En In hoeveel ziekenhuizen wordt er wel eens iets geimproviseerd?

    9. Enkele dagen geleden gaf de minister aan dat zij voor openbaarheid van de HSMR was en desnoods ziekenhuizen zou dwingen om die gegevens openbaar te maken. Daar snapte ik niets van. Dit was toch de minister die haar politieke invloed nooit wilde gebruiken om transparantie af te dwingen?
      Maar nu snap ik het. Schippers wist dat dit rapport eraan kwam en dat haar beleid zou worden gekraakt door de Rekenkamer.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.